Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Sírrablók dúlják az erdélyi temetőket

2006.05.25. 13:50
Megoldhatatlan problémát jelentenek a sírrablók Romániában. Az erdélyi Dés városának temetőjét újra meg újra feldúlják, aranyfogakat, kincseket keresnek.

Sírrablók dúlják évek óta a dési temetőket, ahol aranyfogakat, eltemetett kincseket keresnek a holtak örök nyugalmát háborgató gonosztevők, derült ki a Kolozsváron megjelenő Krónika című magyar nyelvű erdélyi közéleti napilap csütörtöki számából.

A Kolozs megyei, magyarok által is lakott Dés város közigazgatási és rendfenntartó hatóságainak évek óta gondot okoz a város temetőinek őrzése. A sírrablók ugyanis az elmúlt években ismételten vandál módon feldúlták és kirabolták a város egykor köztiszteletben álló, nagy múltú családjai dúsgazdagnak hitt hozzátartozóinak sírjait.

A dési rendőrség bűnügyi illetékese szerint a sírgyalázásokkal kapcsolatos bejelentéseket mindig kivizsgálták. Példaként elmondta, hogy a négy évvel ezelőtti temetődúlás tetteseit elfogták, és az igazságszolgáltatás el is ítélte őket.

Ennek ellenére a temetődúlások visszatérő módon megismétlődnek. A dési temetőgondokság vezetője szerint a rendőrséggel karöltve fellépő fizetett temetőőrök, minden erőfeszítésük ellenére, képtelenek hatékonyan fellépni a gonosztevők ellen. Mert - mint a Krónika riporterének elmondta - a hatalmas temetőket nem lehet áttekinteni, a garázdák mindig megtalálják az alkalmat, hogy rongáljanak.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.