Judit
-2 °C
8 °C

Árvíz fenyegeti a Tisza mentét

2005.03.17. 13:01
Jövő hét közepén enyhülés és csapadék is várható, ezért a Tiszán jelentős árhullámra készülnek a szakemberek. A belvíz a lakosságot sehol sem fenyegeti, bár Gyömrőn az utat kellett átvágni, hogy megmentsenek hatvan házat.

Százezer hektárnyi a belvízzel elöntött terület nagysága, hangzott el a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. A környezetvédelmi minisztérium támogatja a belvíz elleni, negyvenkét szakaszon folyó védekezést, a belvízvédekezés napi becsült költsége körülbelül 31 millió forintba kerül, az összeg január elsejétől számítva 620 millió forintra rúg, tudtuk meg a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtóirodájától.

A belvíz a lakosságot nem fenyegeti

Csak a Pest megyei Gyömrőn harmincmillió forintba került a belvíz elleni védekezés, értesült a Magyar Televízió Híradója. Hatvan veszélyeztetett házat a főút átvágásával mentettek meg. Gyenes Levente polgármester szerint a víz legalább háromszázmillió forintos kárt okozott.

A legtöbb belvízzel elöntött terület Jász-Nagykon-Szolnok, Heves és Pest megyében van. A Híradónak nyilatkozó katasztrófavédelmi főigazgató szerint a lakosságot sehol sem fenyegeti veszély, kitelepíteni senkit sem kellett.

Tolna megyében is belvízvédelmi készültség

Tolna megye három térségében rendeltek el első fokú belvízvédelmi készültséget, a Kapos völgyében, a Sió-Nádor-völgyben, valamint a Szekszárd-Bátai öblözetben - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Sok termőföld van víz alatt, néhány település mélyebben fekvő részeit is fenyegeti a belvíz, de itt sem kritikus a helyzet - mondta el Kling Béla, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szekszárdi szakaszmérnöke.

Egyetlen ponton tapasztalható emelkedés, ez a Szekszárd-Bátai öblözet, ahol egy dunai árhullám esővel párosulva okozhat problémát. Általában azonban kedvező az időjárás, a hó zömében elolvadt, a szakemberek előrejelzése szerint a belvízhelyzetben javulás várható.

Csongrád megyében elsőfokú készültség

Csongrád megyében 32 ezer hektárt borít belvíz, nyolc település környékén rendeltek el elsőfokú készültséget. "Csongrád megyében 32 ezer hektárt borít belvíz, ez 3 ezer hektárral több, mint egy nappal korábban, a növekedés üteme azonban lassul" - mondta Tripolszky Imre, az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVÍZIG) osztályvezetője az MTI-nek.

A talajfagy megszűnt, így jelentős mennyiségű víz szivárog a földbe, az egyre erősebb napsütés pedig fokozza a vízfelületek párolgását - közölte a szakember. Ha az elkövetkező napokban nem lesz jelentősebb csapadék, a belvizes területek növekedése hamarosan megáll. A vízügyi igazgatóság 24 szivattyútelepén naponta 1,9 millió köbméter vizet emelnek át a Tiszába és a Marosba. A gravitációs úton és az önkormányzati társulások által elvezetett csapadékkal együtt mintegy 3 millió köbméter víz jut a földekről a folyókba - közölte az osztályvezető. A szakember véleménye szerint, ha marad a napos idő, és nem esik jelentős mennyiségű eső, akkor idén nem kell akkora belvízre számítani, mint 1999-2000 fordulóján.

Jelentős árvíz várható

Az időjárás ugyan kedvez a hóolvadásnak, a Tisza és a Duna vízgyűjtőiben azonban rekordmennyiségű csapadék gyűlt össze. A Tisza Tokaj feletti vízgyűjtőjén a hóban tárolt vízkészlet elérte az 1999-es maximumot, adta hírül az MTI. A kormányszóvivői tájékoztatón Batiz András elmondta, hogy a Duna felső szakaszán a hó formájában tárolt víz ötven százalékkal haladja meg a sokéves átlagot. A március 16-i hójelentés szerint a vízgyűjtőkön felhalmozódott hó mennyisége a Duna vízgyűjtőjén Nagymaros felett 17,7 köbkilométer. A Tisza vízgyűjtőjén Szeged felett 8,9 köbkilométer,ez viszont már több mint négyszerese az ilyenkor szokásosnak.

A Fekete-Körös harminchat kilométeres szakaszán másodfokú készültséget rendeltek el, a Fehér-Körösön, a Kettős-Körösön, a Berettyón és a Sebes-Körösön valamint a Zagyva szentlőrinckátai szakaszán összesen 190 kilométeres szakaszon tartanak fenn elsőfokú árvízvédelmi készültséget.

Meteorológusok szerint a jövő hét közepén enyhülés és csapadék is várható, ezért a Tiszán és mellékvizein akár jelentős árvízre számíthatunk.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.