Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Árhullám miatt csúszik a pesti alsórakpart felújítása

2006.03.29. 10:05
Árhullám várható a Tiszán és a Dunán is, ráadásul a hóolvadást esőzés kíséri. Árvízvédelmi fokozatot kellett elrendelni Szegednél is.

A dunai árhullám miatt lezárják szerda este vagy csütörtök reggel lezárják a pesti és budai alsórakpartot. A következő napokban a Tisza is kilép medréből.

A dunai árhullám miatt csúszik a rakpart felújítása is. Az aszfaltozást már elkezdték a Dráva utca és a Lánchíd között, most azonban le kell vonulniuk a munkagépeknek.

Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget kedden a Duna Vének és Dunaremete közötti szakaszán; a Dunaremete és Rajka közötti szakaszon, valamint Komárom térségében elsőfokú készültséget rendeltek el.

A Mosoni-Duna Dunaszentpál-Vének közötti szakaszára, a Rába folyó győri jobb parti szakaszára és a Nagy-Dunán Esztergom térségében szerda reggel hat órától elsőfokú készültséget vezettek be.

Az intézkedéseket az tette szükségessé, hogy az ausztriai folyókon a hóolvadás és az ismételt csapadék hatására további áradás kezdődött. A vízállás Nagybajcsnál kedden a délutáni órákra elérte az 540 centimétert.

A meteorológiai előrejelzések szerint számottevő esőzés várható, ami újabb árhullámot indíthat el a Duna osztrák mellékfolyóin is. Ennek következménye lehet a további vízszintemelkedés a régióban. A jelenlegi adatok alapján Nagybajcsnál harmadfokú, Komáromnál és Esztergomnál másodfokú készültséget elérő tetőzés is kialakulhat.

A Tisza Vásárosnamény és Záhony között apad, másutt mindenütt - magas mederteltség mellett - lassan árad. Általában az I. fokú készültség körüliek a vízszintek, helyenként már meghaladták azt.

Az elmúlt nap árvízvédelmi fokozatot kellett elrendelni a Tiszán, a Csongrád és Szeged közötti szakaszon.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.