Miklós
-7 °C
2 °C

Állandó gát kéne a Dunakanyarban

2006.04.05. 15:20
A fővárosban éjfélkor tetőzött a Duna, a Dunakanyarban - Vác kivételével - apad a folyó. Persányi Miklós nem látja szívesen a Fidesz aktivistáit a gátakon, szerinte a párt pánikkeltést folytat. Az árhullám dél felé vonul, Paks alatt okozhat újra komolyabb gondokat. Vácon még árad a Duna a Gombás-patak miatt.

17:50 | Az eső nem emeli a vízszintet

A dunai árhullámra a szerdai esőzések nincsenek döntő hatással, de a jövő hétre várható csapadék megemelheti a Duna vízszintjét - közölte Göncz Benedek, az Országos Műszaki Irányító Törzs helyettes vezetője szerda délutáni budapesti sajtótájékoztatóján.

17:14 | 10 méteres tetőzést várnak a Tiszán

A lehetséges forgatókönyvek közül az egyik legrosszabb vált valóra, így nagyon jelentős árhullám alakult ki a Tisza felső szakaszán - mondta Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Miután a Tisza a vásárosnaményi szelvényben már tetőzött, az ott mért értékből arra lehet következtetni, hogy a folyó középső szakaszán április 17-én Kiskörénél 975, Szolnoknál pedig 970 centiméter körüli tetőzés várható. A becsült értékektől való eltérés plusz-mínusz 20 centiméter lehet.

A Duna és Tisza árhulláma 2-3 napos különbséggel találkozni fog a Tisza torkolatánál, ami az alsó szakaszon lelassítja a lefolyást. A szakember az aktuális vízállásokról elmondta: a Tiszán Szolnoknál 721 centimétert mutat a vízmérce, s ott az áradás a 20-30 centiméteres napi emelkedés miatt már csütörtökön eléri a másodfokú védekezési szintnek megfelelő értéket. (MTI)

17:02 | Az MFB dolgozik a helyreállítási hitelen

A Magyar Fejlesztési Bank megkezdte a kormány által április 5-én meghirdetett, az árvíz okozta károk helyreállítását segítő kedvezményes hitellehetőség részleteinek kimunkálását. Az MFB közleménye szerint az árvízkárok helyreállítására fordítható hitelt az elemi kárt szenvedettek - gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, természetes személyek - vehetik igénybe. A 40 milliárd forintos hitelkerethez 100 százalékos állami kezességvállalás kapcsolódik. A 25 éves lejáratú, 3 év türelmi időt biztosító újjáépítési hitel a fejlesztési banknál és a vele szerződésben álló kereskedelmi bankoknál a lehető legrövidebb időn belül igényelhető lesz. (MTI)

16:11 | A Fidesz is üzent

A Fidesz szerint Persányi Miklós "otromba módon megbántotta mindazokat, akik energiát, pénzt, időt nem sajnálva, sokszor családjuktól, munkahelyüktől távol önként jelentkeztek, hogy segítik a fenyegető árvíz elleni védekezést". "Senki nem azért ment a gátakra, hogy politikai nézeteit népszerűsítse" - olvasható a párt közleményében. "Felhívjuk Persányi Mikós figyelmét, hogy nem most van itt az ideje, hogy tisztázzuk: ki felel az árvízvédelem terén elmaradt beruházásokért, az elégtelen védekezési forrásokért, a területért felelős állami szervezet szétveréséért. Ez a szolidaritás, az összefogás, a közös munka ideje! Persányi Miklós feladata a védekezés irányításában való részvétel" - írták. A Fidesz - mint a olvasható - továbbra is arra buzdítja aktivistáit és az állampolgárokat, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt az árvízvédelmi munkálatok segítése érdekében.

16:10 | Ideiglenes nyúlgátakkal védik Nádudvart

Ideiglenes nyúlgátak kialakításával védik Nádudvart az elöntéstől a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) szakemberei, közölte Kóthay László védelemvezető szerdán az MTI-vel. Tájékoztatása szerint továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Hortobágy-Berettyón. A nagyiváni tározó töltése érdekében az ágotai híd fölött megnyitották a Hortobágy-főcsatorna jobb parti ideiglenes nyúlgátját, de a tározóban összegyűlt víz lokalizálása érdekében folyamatosan alakítanak ki földtorlaszokat, amelyek Nádudvar elöntéstől való védelmét szolgálják.

Kóthay László közlése szerint továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Tisza bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között, ahol egy nap alatt újabb 32 centimétert áradt a folyó. Kóthay László elmondta azt is, hogy a Berettyó torkolati szakaszán már apad a folyó vízszintje, de még mindig fenntartják a harmadfokú árvízvédelmi készültséget.

15:20 | Visegrádon nyugodt a hangulat, mennek a szivattyúk

Visegrádot továbbra is csak Pilisszentlászló felől lehet megközelíteni, igaz, nem mindenkit engednek be a városba a katasztrófaturisták miatt, jelenti az Index a helyszínről. A város közepén, ahol kedden buzgár tört fel, még mindig két kéizlabdapályányi területet víz borít, de már katonai szivattyúk is segítenek a víz visszavezetésébe. A Duna szemmel láthatóan apad.

15:16 | Vácon még árad a Duna a Gombás-patak miatt

A Dunakanyar más szakaszaival ellentétben, Vácon egy kisebb térségben, a Gombás-patak mentén tovább áradt a víz. Ennek a speciális helyzetnek az az oka - mondta el az Indexnek Ferjancsics László alpolgármester, hogy itt egy félnapos késéssel követi a Duna szintjét a víz. A Gombás-patak immár a 2-es utat teljes szélességében elárasztotta szerda délután. Ennek ellenére a mentési munkálatokat irányítók bizakodnak, miután a Duna maga immár Vácon is apad. Így várhatóan fél nap múlva a Földváry lakótelep 120 lakásában is fellélegezhetnek az emberek - őket fenyegeti leginkább a váci patak áradása. Ugyanakkor a helyi futballstadion továbbra is vízben áll - mondta az alpolgármester. Bővebben >>>

15:10 | Persányi: nincs szükség Fidesz-aktivistákra a gátakon

A gátakon nem Fidesz-aktivistákra, hanem segítő állampolgárokra van szükség, jelentette ki Persányi Miklós vízügyi miniszter délután. Az árvízi veszélyhelyzetet nem szabad politikai kampánycélokra használni, mondta sajtótájékoztatón a miniszter, aki szerint a Fidesz katasztrófapolitizálást, pánikkeltést folytatott.

Nincsen szükség a Fidesz részéről pártbizottságok alakítására, az árvízi helyzet elemzésére. A szakemberek tudják és végzik a dolgukat, nincs szükségük a partvonalon kívül lévők bekiabálására, mondta Persányi.

Kitért arra, hogy valóban van a Beregben a Fidesznek egy referenciamunkája. "Ez volt az a hely, ahol az előző kormány sikertelenül szervezte meg a védekezést és több falu víz alá került". Persányi Miklós megjegyezte, hogy a jelenlegi kormány 30 százalékkal költött többet árvízvédelmi fejlesztésekre, mint elődje, 2002 és 2005 között.

14:45 | Szentendre feélkészült egy gátszakadásra

Szentendrén a 11-es járdáján elkészült a második védvonal, jelenti az Index a helyszínről. A homokzsákok egy méter magasan tornyosulnak, hogy ha átszakadt az első, már eléggé átázott gát, megtartsa a beömlő vizet. Dietz Ferenc polgármester elmondta, nem kellett kitelepíteni senkit.

13:53 | Nincs pénz biztonságos gátrendszerre a Dunakanyarban

Mielőbb meg kell építeni a Dunakanyarban az árvizek ellen biztonságot jelentő gátrendszert, erre a városoknak, községeknek megvan a koncepciója, de pénzük nincs hozzá, a többi között erről beszélt három érintett település polgármestere szerdán Nagymaroson.

Nagymaroson eleve hiányos a város költségvetése, az árvízelleni küzdelem pedig már eddig is 30 millió forintos kiadást jelentett, a kormány által ígért pénz még nem érkezett meg. A 3,5 km hosszú ideiglenes védvonal fenntartása ugyanannyiba kerül, mint az építés.

Soós Gábor, Sződliget polgármestere szerint a Duna-menti településeken az árterekre vonatkozó építési szabályok nagyfokú szigorítására lenne szükség, ezzel a károk egy része eleve mérsékelhető lenne. Folyóparton számolni kell az árvizekkel >>

13:18 | Katasztrófaturisták Budapesten

Budapesten minden idők legmagasabb vízállását mérték néhány órával ezelőtt. A víz már apadt néhány centimétert, de talán nem került ki későn a katasztrófaturistáknak útvonalat ajánló tábla. Képes riport a Batthyány téren >>

13:05 | Persányi: a figyelem nem apadhat

A Duna felső szakaszán megkezdődött apadás ellenére a figyelem nem apadhat, mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. A miniszter közölte, "az árvíz javán túl, de a nehezén innen vagyunk."

A miniszter szerint lassú apadás várható a folyón, a Szigetközben az elmúlt két napban csupán 37 centimétert csökkent a vízszint. Most az alsóbb Duna szakaszon kell felkészülni intenzív védekezésre, komolyabb erőfeszítésekre a folyó Pakstól délre lehet számítani.

A Tisza romániai és ukrajnai szakaszán az esőzések miatt jelenleg emelkedik a vízszint, eközben a Felső-Tiszán még apadás tapasztalható. Az Alsó-Tiszán viszont már árad a folyó a Duna visszaduzzasztó hatása miatt. A Tiszán is megkezdődött már az ideiglenes védművek építése a felsőbb szakaszokon. Jelentősebb védekezésre tíz nap múlva lehet szükség a Tiszán. (MTI)

12:07 | A Fidesz ötmilliót ad a fővárosi árvízkárokra

A Fidesz ötmillió forintot adott a fővárosi árvízi kárelhárításra a vasárnapi nagygyűlésen az - eredetileg a Bethesda gyermekkórháznak, valamint mozgássérülteknek - összegyűjtött több mint tízmillió forintból, közölte Kupper András, a Fidesz budapesti frakcióvezetője szerdán. Az adományt a károsult mintegy 400-500 család kárainak enyhítésére fordítják majd a Budapesti Vöröskereszten keresztül. A Fidesz azért döntött így, mert a nagygyűlésen a "várakozásokat messze meghaladó" pénzösszeg gyűlt össze. Az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre az adományt megköszönve arra kérte képviselőtársát, segítsen azt elérni, hogy egyetlen politikai erő se használhassa kampánycélra az árvizet. (MTI)

12:07 | Lassult a vízszint növekedése Paksnál


Térkép: ELTE
Bátán jelenleg 24 lakóházat fenyeget a víz. Tolna megyében a Duna és a Sió teljes hosszán másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a Duna vízállása szerdán reggel 6 órakor a Sió torkolati műnél, az árvízkapunál 1 203, Paksnál 854 centiméter volt. Az emelkedés éjfél óta mindkét vízmércén 4 cm-es, szemben a kedden mért 8 cm-es emelkedéssel. (MTI)

11:11 | Dombrádnál jár a tiszai árhullám

Dombrád és Tiszabercel között jár a Tiszán vonuló árhullám, a tetőzés 820 centiméter fölött csütörtökön várható a folyó tiszaberceli részén. A területen harmadfokú az árvízvédelmi készültség, attól feljebb, Vásárosnaményig másod-, Tarpáig pedig már csak elsőfokú. (MTI)

10:20 | Árvízi kormánybiztost neveztek ki

A kormány által elfogadott árvízvédelmi cselekvési terv koordinálására és az újjáépítés előkészítésére kormánybiztossá nevezte ki Dudás Ferencet, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkárát Gyurcsány Ferenc szerdán. Ezt a kormányfő délelőtt jelentette be a Petőfi laktanyában, amikor 70 fős katonai egységet indított útnak Szentendrére.(MTI)

10:11 | Pár nap múlva jön az újabb árhullám

A Dunakanyarban megkezdődött apadást a közeljövőben várható esőzések megakaszthatják ugyan, de előrejelzések szerint a vízszint az előző napok vízállása fölé már nem emelkedik - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A Dunakanyarban a Duna vízállása mintegy 10 centimétert csökkent az elmúlt napok tetőzési pontjához képest. Az elkövetkező 48 órában várható csapadék miatt azonban újabb árhullám várható. Továbbra is veszélyes a helyzet, de az újabb árhullámok várhatóan nem lesznek magasabbak a már levonultnál - mondta Persányi. Az ideiglenes védművek várhatóan még hetekig a helyükön maradnak.

09:51 | Megszakadt a vasúti összeköttetés

Megszakadt kedden este a vasúti összeköttetés Dél-Morvaország és Ausztria között, mert a síneket elöntötte a víz. Néhány helyi, illetve cseh-osztrák járat szünetel, míg a Prága-Bécs nemzetközi expressz kerülő úton közlekedik.

A régióban a meteorológusok szerint egy-két napon át esni fog, ami súlyosbítja a helyzetet. Ugyancsak komoly gond, hogy a felmelegedés következtében felgyorsul a hó olvadása a hegyekben, ami szintén problémákat okozhat a következő napokban. A területet a Morva folyó alsó-ausztriai szakaszán hétfőn és kedden történt két gátszakadása is sújtja, mert a víz egy része átfolyt morva területre.

09:47 | Vörös torony Nagymaroson

Nagymaroson reggelre 8-10 centit apadt a víz: A helyiek fellélegezhetnek, tegnap este már a védekezés mellett másra is jutott idő, a kápolnára új vörösréz tornyot szereltek.

09:39 | Marad a készültség

Az apadás ellenére a készültséget fent kell tartani, mondta reggel Demszky Gábor főpolgármester. A szentendrei úton sebességkorlátozást kellett bevezetni, mert a csatornafedeleknél jött föl a víz, néhol több centiméter víz gyűlt össze az úton, ami balesetveszélyes. Az éjszaka a római parti, csillaghegyi átszivárgásokat, átfolyásokat kellett kezelni, a töltés a bírja a terhelést, és védi a békásmegyeri lakótelepet. A védekezés Budapesten eddig 500 millió forintot emésztett fel, aminek az elrendelt veszélyhelyzet miatt a nagyobb részét a kormány állja.


Éjjel tetőzött a Duna (galéria)

Súlyos kárt a fővárosban csak a Római part szenvedett, az is a hiányzó gát miatt. Demszky üdvözölte a helyi vállalkozók felajánlását, hogy egy újabb gátat építsenek az állammal és önkormányzattal közösen.

09:20 | Dugó mindenhol

A főváros több pontján torlódik a forgalom. Egybefüggő a kocsisor a főbb útvonalakon, torlódás van a nagykörúton, Bajcsy-Zsilinszky úton, a műegyetemi rakparton is, a Szent Gellért rakpart egyelőre jól járható az Útinform jelentése szerint. Budáról nagyon nehéz megközelíteni a belső hidakat. A Közraktár utcában egyelőre folyamatosan lehet haladni, de a Lónyai utca már a Petőfi hídtól torlódik. Úgy látszik, volt értelme arra kérni az autósokat, hogy kerüljék a budai főbb útvonalakat, ugyanis a Fő utca egyelőre nem dugult be.

09:10 | Forgalomkorlátozások Horánytól Surányig

A dunai árvíz miatt elsősorban a Dunakanyarban kell forgalom-korlátozásra számítani - közölte az Útinform szerdán. A 2-es főutat Sződligetnél és Vácnál zárták le. Gödnél a 2/A jelű útra terelik a forgalmat, onnan a kosdi csomóponton át lehet bejutni a városba. Lezárták a főutat Dunakeszi és Budapest között is. Minden járművel a 2/a jelű út felé kell kerülőt tenni. A 10-es főút Süttő és Neszmély között nem járható. Tardos felé lehet kerülni. A 11-es főút változatlanul zárva Leányfalu és Tahi között, Dunabogdányban, Visegrád és Dömös-, Basaharc és Pilismarót-, valamint Esztergom és Tát között. Közúton nem közelíthető meg Tahitótfalu, Dunabogdány, Pilismarót, Dömös, valamint a Szentendrei-sziget települései (Kisoroszi, Tahitótfalu, Pócsmegyer, Szigetmonostor, Horány, Surány). Szentendre felől csak Leányfalu, Alszeghy térig közlekednek a távolsági autóbuszok. Visegrád a Pilisen keresztül érhető el. Esztergomba a Pilisen át, vagy Dorog felől lehet eljutni. Lezárták az 55-ös főutat a Duna-híd és Pörböly között. Bajánál tehát nem lehet átjutni a túlpartra, a szekszárdi Duna híd felé kell kerülni - közölte az Útinform. MTI

08:45 | Katasztrófaturizmus!

Vicces táblákat helyeztek Budapest forgalmasabb csomópontjain. Riporterünk a Batthyány téren találkozott a kétnyelvű, magyar és angol információs táblával, melyekről nem lehet megállapítani, hogy ki pakolta ki őket. A táblára nagy betűkkel azt írták: Katasztrófaturizmus! A szerzők útvonalat ajánlanak: a legtöbb látnivaló szerintük a Jászai Mari tér - Margit híd, Bem rakpart - Clark Ádám tér - Lánchíd - Roosevelt tér - Belgrád rakpart - Március 15. tér vonalán van. Alatta felirat: Látnivalók, érdekességek: Árad a Duna!


Kritikus pontok Budapesten - klikk a képre!

08:33 | Áll a gát Visegrádon

Jól átvészelte az éjszakát Visegrádon a gát, eddig egyetlen családot sem kellett kilakoltatni a dunakanyari településen. Eddig hozzávetően 250 ezer homokzsákot kellett a város védelmére a gátba beépíteni, s ez elegendőnek bizonyult - mondta Hadházy Sándor polgármester. A 11-es Duna-parti út alatt a víz szivárog a város felé eső területen, ahol éjjel is százan dolgoztak. Jelenleg hozzávetően 100 épület van veszélyben, de eddig csupán a pincéket érte el a víz, emiatt senkinek nem kellett elhagynia otthonát.

Visegrád most nehezen megközelíthető, mert a Budapestre vezető út leányfalui része is le van zárva, ezért a város lakói kerülővel, a pilisi parkerdő erdei útján juthatnak el Budapest irányába.

08:25 | Kismaroson javult a helyze

Kismaroson éjjel megnyomta a víz gátat, de csak erősebb szivárgást észleltek. Éjjel érkeztek gyáli polgárőrök, akik segítettek a mentésben és beüzemeltek egy szivattyút. Reggelre 10 centit apadt a vízszint.

08:23 | Szentendrén épül a második védelmi vonal

Szentendrén a kaszinónál lévő ideiglenes gát jól bírta a víz nyomását, kisebb átvizesedések voltak csak. Viecz Ferenc az Indexnek elmondta, a 11-es úton épített második védelmi vonal kialakítása is jó ütemben folyik, de még nem készült el, a főút forgalméban az előzetes várakozásokkal ellentétben mégsem okozott akkora zavart, mert a homokzsákokat a járdára pakolják. A vízszínt a keddi tetőzés óta 1-2 centimétert csökkent, de 2-3 napig a mostanihoz hasonló marad.

08:21 | Újabb kitelepítések

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, az éjszaka folyamán nem találtak újabb veszélyes buzgárokat, a megépített ideiglenes gátak ellenálltak a víz nyomásának, nem volt komoly vízbetörés sehol. A fővárosban nem voltak újabb kitelepítések, de Pest megyében újabb 23 személynek kellett elhagynia otthonát.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

A Dunán Komáromtól Tassig jelenleg 158 folyamkilométeren van rendkívüli veszélyhelyzet, a belvízzel elöntött területek nagysága 172 ezer hektár, és 516 főt kellett kitelepíteni az árvíz és belvíz. Több mint 11 ezer épületet és 32.600 főt veszélyeztet az ár- és belvíz.

Összefoglalónk >>>

08:18 | Budán akadozik a vízellátás

Több budai háztartásban nincs víz. A Fővárosi Vízművek ügyeletese szerint a 11. és 12. kerületből nagyon sok bejelentés érkezett. A sajtóosztályon azt mondták, hogy vannak tervezett leállásaik a városban, de nem az érintett kerületekben. A szóvivő nem zárta ki, hogy csőtörés miatt akadozik az ellátás, de pontosabbat egyelőre nem tudott mondani. Azt azonban nem tartja valószínűnek, hogy a bejelentett vízhiány összefüggene az árvízhelyezettel.

07:05 | A Tiszán is közeledik az árhullám

Elhúzódó védekezés várható Magyarországon az áradó folyók miatt - közölte szerda reggel az MTI-vel Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor elmondta, hogy a Duna mellett a Tiszán is közeledik az árhullám, Tiszadobnál a vízügy és önkormányzat dolgozói kedden intenzív gáterősítési munkálatokat végeztek. MTI

22:59 | Hiller helyettesíti Gyurcsányt a kampányeseményeken

Az árvízi helyzet miatt Gyurcsány Ferenc valamennyi választási programját lemondta - mondta Hiller István kedden Mezőkövesden. A köztársaság miniszterelnökének most az a dolga, hogy irányítsa az árvízvédelmi munkákkal kapcsolatos döntéseket, összehangolja, koordinálja a védekezést, a szükséges döntéseket meghozza - mondta az MSZP elnöke. Hiller István közölte: a szocialista párt vezetése egyetértett ezzel a döntéssel, így Gyurcsány Ferenc hétfői, keddi, szerdai és csütörtöki kampányrendezvényeit lemondta, "az esetek döntő többségében én képviselem a szocialista pártot a rendezvényeken". A vitákat, így a Gyurcsány-Orbán vitát, illetve a csütörtöki miniszterelnök-jelölti négyes vitát természetesen megtartják, ezen az MSZP miniszterelnök-jelöltje részt vesz - tette hozzá.

20:02 | Két nap múlva tetőzhet a Tisza BAZ-megyében

Az előrejelzések szerint két nap múlva tetőzik a Tisza Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol jelenleg 550 ember dolgozik a gátakon - mondta keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. Hozzátette: harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Tiszán és a Bodrogon, valamint a Takta alsó szakaszán, másodfokú a riasztás a Hernádon és kedden este hat órától megszűnt az árvízvédelmi készültség a Sajón.

Az operatív törzs koordinálja az árvízvédekezési munkákat - hangsúlyozta az igazgatóság vezetője, aki jelezte, hogy a külföldi vízgyűjtő területek szakembereivel is folyamatosan tartják a kapcsolatot. "A szlovák kollégák a víztározók segítségével fogják vissza vizet, de egyelőre nem lehet megjósolni, mekkora lesz a Tisza vízszintje tetőzéskor" - mondta Rétközi Ferenc. A Tisza magas vízállása a Bodrogon is gondot okozhat, így ott is megerősítették a védműveket. MTI

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!