Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Autótolvaj-bandát számoltak fel Vas megyében

2004.07.07. 21:29
Ötvenfős, autólopásokkal és orgazdasággal foglalkozó bandát számoltak fel a Vas megyei nyomozók.
A társaság tagjai közül 18 ember jelenleg is előzetes letartóztatásban van, másik három gyanúsított más ügyből kifolyólag jogerős szabadságvesztését tölti, egy fővel szemben pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

Feltűnően költekeztek

A nyomozás eddigi adatai szerint a banda bűnlajstromát legalább 130 autó ellopása terheli, ám még vizsgálják a banda kapcsolatát húsz másik hasonló kocsilopással is. Minden jel arra mutat, hogy a vasi nyomozóknak olyan bűnszervezetet sikerült felderíteniük, amely gépkocsik üzletszerű ellopására, szétszerelésére és az alkatrészek értékesítésére szakosodott.

A Vas megyei főkapitányságon január végén, jelentős értékre elkövetett orgazdaság miatt rendeltek el nyomozást egy szombathelyi férfi ellen. Az ügy előzménye az volt, hogy a nyomozók még az ősszel felfigyeltek egy csapat fiatalra, akik feltűnően költekeztek, és márkás autókat használtak, holott többüknek legális munkája sem volt. Így derült ki, hogy a fiatalok Budapesten ellopott és szétbontott autókat szállítottak Szombathelyre, ahol értékesítették azokat. A nyomozás megindítását követően a rendőrség több helyszínen tartott házkutatásokat, így az elkövetők közül is jó néhányat sikerült elfogni.

Munkamegosztás

A budapesti és szombathelyi házkutatások alkalmával mintegy három teherautónyi bontott alkatrész és átépített gépkocsi került elő, amelyeket a hatóság lefoglalt. Mint kiderült, a munkamegosztáson alapuló szervezetben más-más személy végezte az elkötni kívánt autók felkutatását, azok tényleges ellopását, elszállítását, szétbontását és az alkatrészek értékesítését. A hasznavehetetlen alkatrészeket feldarabolták és fémhulladékként értékesítették, több esetben ugyanakkor korábbi tulajdonosának adták el a lopott autót, általában milliós nagyságrendű összegekért.

A gyanúsítottaktól a nyomozók a házkutatások során több, speciálisan autófeltöréshez készült szerszámot, valamint az autók fedélzeti számítógépének hatástalanítására szolgáló informatikai eszközt is lefoglaltak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.