Ambrus
-7 °C
3 °C

Ötvenhét halott a kirándulóhajó balesetében

2006.03.31. 10:27
Legalább ötvenheten vesztették életüket abban a hajóbalesetben, amely Bahrein partjai előtt történt csütörtök este - közölték hivatalosan az öböl menti miniállam illetékesei.
A kétszintes kirándulóhajó Bahrein partjaitól mintegy másfél kilométerre, el-Muharrak sziget közelében szenvedett balesetet; az első jelentések szerint elsüllyedt, később sugárzott televíziós felvételek szerint viszont csak felborult, s a hajótest egy része kiemelkedik a vízből. A fedélzeten tartózkodók pontos száma nem ismeretes, de körülbelül 130-an lehettek; a hajóút szervezőinek péntek reggel idézett közlése szerint 150 személy jelentkezett a kirándulásra, de többen távoztak a fedélzetről, mielőtt a hajó kifutott a tengerre.

Tárik al-Haszan, a bahreini belügyminisztérium szóvivője az al-Dzsazíra műholdas arab hírtévének elmondta, hogy a mentőalakulatok eddig 57 halálos áldozatról tudnak, 67 embert kimentettek a habok közül. Az áldozatok személyazonosságának és állampolgárságának megállapítását nehezíti, hogy közülük sokaknál nem találtak iratokat.

Nada Hafad egészségügyi miniszter a tévével közölte, hogy 30 túlélőt - indiai, brit, dél-afrikai, Fülöp-szigeteki, olasz, kínai, thaiföldi és bahreini brit állampolgárokat - kórházba szállítottak, a többieket a partra érkezést követően elengedték. Mohammed Abdul-Gafar Abdullah bahreini tájékoztatási miniszter az al-Arabíja arab hírtelevíziónak elmondta, hogy az első jelentésekből ítélve a fedélzeten tartózkodók között 25 brit, 20 Fülöp-szigeteki, 10 dél-afrikai és 10 egyiptomi állampolgár volt. A mentési munkálatok péntek reggel még tartottak, a műveletbe az amerikai haditengerészet 5. flottájának egyik hajója és tizenhat búvára is bekapcsolódott.

A tragédia pontos oka egyelőre nem ismeretes. Bahreini és amerikai tisztségviselők szerint támadásra, merényletre utaló jeleket eddig nem tapasztaltak. A hatóságok szerint robbanás nem történt, és tűz sem ütött ki a kompon. Az al-Arabíja a hajó tulajdonosára hivatkozva azt közölte, hogy a vízi jármű talán túlterhelt lehetett, és felborult, amikor sok utas a hajó egyik oldalán gyűlt össze. Egy túlélő beszámolója szerint a kirándulóhajó azután borult fel, hogy fordulás közben egy nagy hullám csapódott az oldalának.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!