Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Befagyott a Balaton

2001.12.10. 11:42
Kapcsolódó cikkek (1)
A jég egyelőre életveszélyes, sőt, aki rálép még meg is büntetik. A kompok sem járnak.
Teljes egészében beállt ugyan hétfő reggelre a jég a Balatonon, a vastagsága 4 centiméter, de sportolásra alkalmatlan - közölte hétfőn Horváth Ákos, a siófóki Meteorológiai Obszervatórium ügyeletese. Tilos a vékony jégre rámenni, s aki ezt nem tartja be, az tízezer forintig terjedő helyszíni bírsággal büntethető - figyelmeztetett Kovács József zászlós, a siófoki Vízi Rendészeti Kapitányság ügyeletese. Szerinte, ha ilyen hideg marad az idő, akkor a hét végén már rá lehet lépni a part menti jégre.

Miklós Tibor hadnagy, a balatonfüredi vízi rendészeti őrs parancsnoka arról tájékoztatta hétfőn az MTI-t, hogy a napokban szórólapokat juttattak el a part menti települések iskoláiba, s azon felhívták a gyermekek figyelmét a jég veszélyeire, továbbá arra, hogy csak akkor és ott szabad rámenni a jégre, ahol az adott szakaszt az önkormányzat táblákkal már kijelölte. Utalt arra is, hogy a kijelölt helyeken megtalálhatóak a szükséges mentőfelszerelések, ha mégis baj történne.

Tájékoztatása szerint még akkor sem tanácsos beljebb menni100-150 méternél, ha már kellően megvastagodott a jég, ugyanis a Balaton télen is kiszámíthatatlan. A medrében több helyütt is úgynevezett "hevesek", gázfeltörések keletkeznek, amelyek fölött teljesen elvékonyodik a jég - mondta. Ez a jelenség különösen akkor veszélyes, ha hó borítja a jég felszínét.

Horváth Ákos, a siófóki Meteorológiai Obszervatórium ügyeletesének tájékoztatása szerint is jelenleg gyorsan hízik a jég, mivel hétfőn reggel mínusz 7 fokot mértek, vasárnap éjszaka pedig elérte a hőmérséklet a mínusz 12 fokot is. A szakember elmondta: az előrejelzések szerint csütörtökig folytatódik a rendkívül hideg időjárás, s ezalatt tovább vastagszik a jég.

Hétfő reggel hét órakor az első komp még elindult Szántódról Tihanyra, s a hajó fél nyolckor vissza is indult, de nyolc órakor már nem indították el a következő járatot, mert annyira jeges volt a Balaton vize. A legközelebb tavasszal indul újra komp Szántód és Tihany között.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.