Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Négyszáznál is több áldozat a pakisztáni gátszakadásban

2005.02.11. 11:48
Teherautókat sodort a tengerbe a víz Baluhisztánban, egy víztározó százötven méter hosszú gátjának átszakadása után. A víz négyszáznál is több embert sodort el, a hatóságok húsz halálesetet ismertek el.

Legalább húszan meghaltak, négyszázan eltűntek Pakisztán egy elmaradott régiójában, Baluhisztánban, egy gátszakadás után. A százötven méter hosszú Sakidor gát nem bírta az esőzésektől megáradt folyók nyomását és beszakadt. "A hadsereg mentőakciót indított a lehető legtöbb élet megmentése érdekében", nyilatkozta az AP hírügynökségnek Ser Jan Baluh tartományi miniszter.

Ezerkétszázan megmenekültek

Mudasser Butt katonai szóvivő közlése szerint a helikopterekkel is megtámogatott mentőalakulatok eddig ezerkétszáz falusit mentettek ki a vízből.

Saukat Szultan vezérörnagy, Pervez Musarraf elnök szóvivője nem kívánt becsléseket közölni az áldozatok számáról, írja az AP. A hírügynökségnek nyilatkozó szemtanúk borzalmas pusztításról számoltak be, elmondásuk szerint a víz teherautókat sodort ki a nyílt tengerre.

A java még hátra van

A Sakidor gátat 2003-ban építették, alapvetően a környék öntözővíz-ellátásának biztosítására. A védmű azonban nem tudott ellenállni az egy hete tartó heves esőzések miatt megáradt víznek. Az esőzések telefonvonalakat és nyolc hidat is megkárosítottak a térségben.

A mentési munkálatokat nehezíti, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint az esőzések java még hátra van, legalább két napig még szakadni fog, jelentette az AP.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.