Szabina
4 °C
12 °C

Tiltott a mobiltelefon a választások napján Bangladesben

2001.09.28. 16:29
Kapcsolódó cikkek (1)
Általános választásokra készülve Bangladesben elkezdték a bejelentett fegyverek begyűjtését, és betiltották a választások napján a mobiltelefonok használatát. A különös intézkedéseket a jóléti minisztérium vezére jelentette be. Az 1990-ben megdöntött katonai diktatúra után ez a harmadik szabad választás az országban.

Október elsején, hétfőn általános parlamenti és miniszterelnöki választásokat tartanak a 129 millió lakosú Bangladesben. Az India szomszédságában lévő államban a választásokra készülve Latifur Rahman népjóléti miniszter különleges intézkedéseket jelentett be: a regisztrált lőfegyvereket hétfőig be kell szolgáltatni, a választás napján pedig szünetel a mobiltelefon-szolgáltatás.

A népjóléti miniszter szerint az intézkedésekre azért volt szükség, hogy korrekt és békés voksolást biztosítson a polgároknak. A miniszter attól tart, hogy a különböző érdekszervezetekhez tartozó bűnözők a mobiltelefont felhasználva félemlíthetik majd meg a szavazókat.

A tiltás megnehezíti az újságírók és választási megfigyelők munkáját, lassítja a választási adatok összesítését. A választások két fő jelöltje egyébként az ország volt (1991-1996 között) miniszterelnöke, Begum Khaleda Zia és jelenlegi kormányfője, Hasina Wajed.

A többségében szunnita muszlim lakosú Banglades 1971-ben vált független állammá. A politikai bizonytalanság az első államfő, Sheikh Mujib 1975-ös meggyilkolásához vezetett. Az országban egymást követték az államcsínyek: 1975-ben, 1977-ben és 1982-ben, az alkotmányosságot 1986-ban állították vissza. Az utolsó katonai diktátor, Husszein Mohammed Ershad hatalmát 1990-ben döntötték meg. Az alkotmány megváltoztatásával 1991-ben Banglades parlamenti köztársasággá vált; a törvényhozó testület egykamarás és 330 tagú. Az elnök protokolláris szerepet kapott.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.