Magdolna, Léna
10 °C
28 °C

Hamispénz-dömping Debrecenben

2004.08.06. 12:45
A rendőrség kétmilliónyi hamis bankjegyet foglalt le egy rajtaütés során, de kiderült, hogy az összeg többszörösének megfelelő pénzt már forgalomba hozott a színes másolóval dolgozó hamisító. A jó minőségű hamisítványok tavasz óta terjedtek Debrecenben, de megjelentek már Siklóson is.
Kétmillió forintnyi hamis pénzt foglalt le egy rajtaütésnél a debreceni rendőrség, de becslések szerint még ötmillió forint viszonylag jó minőségű hamis bankó lehet forgalomban, közölte Debrecen rendőrkapitánya pénteken. A számítógéppel és színes másolóval készített hamis bankók között az ezerforintostól a húszezer forintosig minden címlet megtalálható, mondta sajtótájékoztatón Lelesz György rendőr alezredes hozzátéve, hogy a hamis címletű pénz az év elején került forgalomba, majd májustól rendkívül megnövekedett a számuk.

"A rendőrség nyílt és titkos eszközökkel folytatott nyomozással talált rá a hamis pénz készítőjére, és augusztus 4-én rajtaütéses akcióban őrizetbe vettük az elkövetőt" - mondta a kapitány. Lelesz György közölte, a büntetett előéletű, harmincnégy éves debreceni lakosnál kétmillió forint névértékű készre gyártott hamis bankjegyet és ötszázezer forint értékű félkész hamis pénzt foglalt le a rendőrség. A nagy mennyiségű melléktermékből azt is megállapították, hogy körülbelül négy-öt millió forint értékű hamis bankjegy forgalomban van.

A viszonylag jó minőségű, sok esetben fémszállal is ellátott hamis pénz szinte mindenütt feltűnt a butikoktól a szálláshelyeken át egészen a pénzintézetekig, tette hozzá a rendőr alezredes. Lelesz György felhívta a figyelmet arra, hogy UV-fénnyel azonnal megállapítható, melyik a hamis bankjegy, ezért érdemes a kisebb üzleteknek is beszerezniük a pénzvizsgáló eszközt. Közölte, hogy a rendőrség Siklóson is letartóztatott két embert, és bár a két ügyet még nem vonták össze, de megalapozott a gyanú, hogy Siklósra is Debrecenből szállították a hamist pénzt.