Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Újabb bányaszerencsétlenség Oroszországban

2003.10.29. 09:38
Öt bányász holttesttét találták meg az Oroszország távol-keleti részén fekvő Partyizanszk Centralnaja bányájában, ahol szerdán robbanás történt. Hatvanhat bányászt sikerült kimenteni a betemetett aknából.
Az ITAR-TASZSZ szerint a Partyizanszk melletti Centralnaja bányában (helyi idő szerint késő délelőtt) 7 bányász tartózkodott. A feltehetőleg metángáz okozta robbanás öt bányászt megsebesített, és csak 15-nek sikerült önállóan a felszínre jutnia. A többiek viszont a mélyben rekedtek. Szergej Sojgu katasztrófavédelmi miniszter szerda reggel közölte az újabb szerencsétlenség hírét.

A robbanás idején hetvenegyen dolgoztak a mélyben. Hatvanhat bányászt sikerült kimenteni a betemetett aknából. Öten közülük súlyosan megsérültek, egyikük állapota válságos - jelentette az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség, Vlagyimir Dozorovra, a bánya igazgatójára hivatkozva.

A 757 méter mélyen bekövetkezett szerencsétlenséget feltehetően metángázszivárgás okozta. A Centralnaja az egyik legveszélyesebb bányának számít. Az 1000 méter mély fejtéseken a felgyülemlő gázok és a talajvíz miatt a szakemberek kockázatosnak tartják a kitermelést - közölték az orosz hírügynökséggel az ágazati szakszervezet képviselői. A robbanás alig egy héttel azután történt, hogy a Rosztov megyei Zapadnaja bányát talajvíz öntötte el.

Megmenekültek

A bányamunkásoknak szerda hajnalban végre sikerült átvágniuk a mentőaknát az oroszországi Rosztov megyei Zapadnaja bányának ahhoz a részéhez, ahol a több mint öt napja bent rekedt 13 bányászt sejtették.

A valamivel több mint 60 méteres, vagyis az eredetileg kalkuláltnál hét méterrel hosszabb alagút frissen átvágott nyílásának megtisztítása után át a mentőosztagok négy különböző, 1,5-2,5 kilométer hosszú útvonalon indultak a 700 méteres mélységben rekedt bányászok kutatására.

Csaknem egyhetes küzdelem végén a bányamentők szerda reggel 12 mélyben rekedt bányászt életben találtak a Zapadnaja bánya mélyén. Egy bányász azonban meghalt, és az élők sem képesek önállóan járni, egyikük állapota súlyos.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.