Vilma
-7 °C
4 °C

Jogtalanul lőtt le egy magyart egy osztrák rendőr

2006.01.30. 14:43
Rosszkor volt rossz helyen Bartos Imre 2000-ben Bécsben. A magyar vállalkozót egy drograzzia közben hasbalőtte egy osztrák rendőr. A férfi meghalt, feleségét 500 euró befizetésére kötelezték.

Jogellenesen használta fegyverét 2000-ben egy osztrák rendőr egy magyar állampolgár ellen, jelentette be az Amnesty International (AI). Bartos Imre egy drogkereskedők által használt szórakozóhely előtt parkolt, amikor rendőri rajtaütés kezdődött a helyszínen.

A rendőrök a magyar rendszámú autó utasait is ellenőrizni akarták, ám mikor Bartos hirtelen ajtót nyitott, az egyik visszahőkölő rendőr - állítása szerint reflexszerűen - lelőtte. A férfi belehalt haslövésébe.

A rendőrt 2002-ben felmentették a jogtalan fegyverhasználat és a gondatlan emberölés vádja alól. A bécsi bíróság az MTI jelentése szerint in dubio pro reo, azaz a bizonyítás során felmerült kétségek miatt hozott a vádlott számára kedvező ítéletet. Az osztrák Profil és az AI beszámolója szerint a rendőrt szimplán felmentették, jogosnak tartva fegyverhasználatát.

A 2002-es bírósági ítélet Bartos özvegyét kötelezte az 500 eurós (mintegy 125 000 forintos) perköltség megtérítésére.

A mostani ítélet megállapítása szerint a rendőr jogtalanul használta fegyverét Bartos ellen, aki szerencsétlenségére rosszkor volt rossz helyen.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.