Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Őrizetbe vették a Baumag elnökét

2004.06.16. 14:23
A rendőrség előterjesztést tesz az őrizetbe vett Baumag-elnök előzetes letartóztatására. Balázs Lászlót szerda délután gyanúsítottként hallgatják ki. Zár alá vehetik a szövetkezet érdekeltségi körébe tartozó több mint száz ingatlant.
Bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt szerdán gyanúsítottként hallgatták ki, és őrizetbe vették a Baumag szövetkezet elnökét; több mint száz ingatlan zár alá vételét kezdeményezik, jelentette be a rendőrség szerdán Budapesten.

Kedden megkapta a rendőrség az igazságügyi könyvszakértő részvéleményét, amely alátámasztja, hogy a Baumag szövetkezet tevékenysége során bűncselekmény történt, a szövetkezet szabálytalanul folytatta az üzletrészek képzését - mondta a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese sajtótájékoztatón.

Törvénytelen tőkeképzés

Tóth Gábor ezredes közölte: "A tagok által befizetett összegeket tőketartalékba helyezte, azokból üzletrész-tőkét képzett és ebből az üzletrész-tőkéből juttatott a befizetés nagyságrendjével arányosan egy üzletrészt. Ez azonban mind a számviteli törvénnyel, mind a szövetkezeti törvényben foglaltakkal ellentétes".

A szerződések értelmében ugyanazon a napon két szerződést köttetett. Az egyik szerint a Baumag az ügyfél befizetése ellenében egy üzletrészt juttatott, a második szerződés pedig ennek az üzletrésznek a visszavásárlásáról szólt, és természetesen a kamattal megemelt összegről írták alá a szerződést.

"Ebből az következik, hogy semmiképpen nem tekinthető véglegesen átadott összegnek az az ellenszolgáltatási díj, amit az ügyfél a szövetkezetnek átadott. Éppen ezért ezt az összeget nem is lehet ilyenkor tőketartalékba helyezni és abból nem lehet üzletrész-tőkét képezni." A szövetkezeti törvény értelmében csak a véglegesen átadott pénzeszközökből van mód arra, hogy tőketartalékot illetve üzletrészt képezzenek és ez az, ami szabálytalan volt és megalapozta a csalás törvényi tényállását.

Kihallgatják

A szövetkezet elnökét ezekben az órákban is gyanúsítottként hallgatják ki. Sor került az elnöknek, családtagjainak és a Baumag-cégcsoport érdekeltségi körébe tartozó több mint száz ingatlant érintő biztosítási intézkedés foganatosítására és kezdeményezik zár alá vételüket. A rendőrség várhatóan előterjesztést tesz Balázs László előzetes letartóztatására.

A gyanúsítás ellen Balázs László ellenvetéssel élt, az őrizetbe vétel ellen pedig panasszal. A gyanúsított ugyanakkor vallomást tett kihallgatásán. Az ezredes elmondta: nem kizárt, hogy másokat is gyanúsítottként hallgatnak ki, de a cég működéséért elsősorban a cég vezetője felelős, így került sor Balázs László gyanúsítotti kihallgatására.

Negyvenmilliárd

A Baumag tavaly október 9-e óta nem fizet tagjainak. A Baumag károsultjai kamatokkal együtt negyvenmilliárd forintot követelnek a cégtől. A közel 13 ezer kisbefektető, s egyben szövetkezeti tag mintegy 20 milliárd forintot helyezett el a Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezetnél, emellett közel ugyanennyi hozamot is követel.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.