Piroska
-12 °C
-2 °C

Debreceni iskolásokat mentettek Anglia nyugati partjainál

2006.07.18. 13:25
Hétfőn este öt tizenéves magyar fiúhoz riasztották a burnhami parti őrséget, az angliai kiránduláson lévő fiúk az apályt kihasználva akartak átjutni a közeli Stert szigetre.

Öt magyar fiúhoz kellett riasztani hétfőn este hét körül a burnhami életmentőket, írja az angliai város weboldala. A beszámoló szerint a parti őrséget néhány tengerparti sétáló riasztotta, akik legnagyobb megdöbbenésükre egy kisebb csapat fiatal fiút vettek észre, amint a Burnham partjainak közelében lévő Stert-sziget felé úsznak az öböl apály miatt sekély vizében.

Fotó: www.burnham-on-sea.com
Fotó: www.burnham-on-sea.com

A parti őrség azonnal riasztotta a légpárnás mentőhajót, de végül a városi mentőcsónakosok is partra tudták menekíteni a sziget körüli, iszapos, sáros vizekből kiemelt öt magyar fiút. A gyerekeket a parti őrség azon sárosan, még a városi mólón kihallgatta.

(Térkép: www.multimap.com)
(Térkép: www.multimap.com)

Mint kiderült a 12 és 15 év közötti debreceni fiúk az alacsony vízállást kihasználva akartak átjutni a közeli szigetre - ahova amúgy úszóversenyeket is szerveznek a helybéliek. Csakhogy a fiúk nem vették számításba az öbölben uralkodó erős és kiszámíthatatlan áramlatokat, és a közelgő dagály miatt is veszélyben forgott az életük.

A burnhami nyári táborban lakó debreceni gyerekek tíznapos iskolai túrán vesznek részt Angliában. Mike Lang, a vizimentők sajtószóvivője a burnhami portálnak úgy fogalmazott, hogy "egy szót sem tudnak angolul és semmiféle veszélyérzetük nem volt. Ha megpróbáltak volna visszaúszni a partra, a dagály erősödésével elképzelhető lett volna, hogy többé nem térnek vissza ".

A Stert-sziget, ahova a fiúk tartottak
A Stert-sziget, ahova a fiúk tartottak

Az online lap megkérdezte a fiúkra felügyelő egyik szülőt is, Harsányi Edit szerint ő sem látott semmiféle veszélyt az úszásban.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!