Ambrus
-7 °C
3 °C

Régen nyugatról jött, most a semmiből jön a vihar

2005.08.25. 14:09
A hétvégén tetőzhet a Duna vízszintje, de áradás nem várható, legfeljebb a budapesti alsórakpartokat kell lezárni. A hét eleji esőzések után Deszken a hívők imádkoznak, az ateisták valamelyik pártot szidják, Csákánydoroszlón tizenöt ház van kitéve az ártérben a rendszeres árvizeknek. Magyarországon tizenhat embert telepítettek ki a víz miatt.

Ausztriában már tetőzik a Duna, az árhullám elérte Magyarországot is, tájékoztatta az Indexet Magyarics András, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság irányító törzsének ügyeletese. A töltések a nagy vizek elleni védekezésre is alkalmasak, árvízre nem kell számítani, a Duna felső szakaszán azonban harmadfokú készültséget kell hirdetni. (Jelenleg elsőfokú.)


A hét eleji, kaposvárihoz fogható árvíz nem lesz a fővárosban
Klikk a képre!

Budapesten három-négy nap múlva tetőzhet a folyó, valószínűleg elsőfokú készültséget kell hirdetni. Ez azt jelenti, hogy az alsórakpart pesti szakaszát valószínűleg, a budait szinte biztos le kell zárni. A Murán még mindig harmadfokú az árvízvédelmi készültség, de a folyó már apad, a víz az elmúlt napok nagy esőzése után sem lépett ki a medréből.

Maradnak a családok az ártérben

Nem úgy a Rába Csákánydoroszlónál. A Vörös patak és a folyó találkozásánál rendszeresek az árvizek, most is négy-öt házba ment be a víz. A kár két-tízmillió forint között lehet, a katasztrófavédelem szakemberei csütörtök délben mérik fel a károkat, tudtuk meg Császár Róbert jegyzőtől.

Az árvizek különben elkerülhetők lennének, ha ötven-hatvanmillió forintért valaki végre megépítené a gátat. Addig azonban folyamatos veszélynek van kitéve az ártéren álló tizenöt-tizenhat ház. Az önkormányzat mindenesetre építési tilalmat rendelt el a területen, de arról nincs szó, hogy elköltözteti az ott élő családokat.

A biztosítók "pozitívak"

Kedden délután két óra és fél három között olyan eső érte el a Szegedtől néhány kilométerre fekvő Deszket, amilyenre még a falu legidősebb, 95 éves polgára sem emlékszik. "Az Alföldön általában nyugat felől borul be az ég, esik egy kis zápor, aztán mindenki boldog, mert nagyobb lesz a kukoricacső - mondja Simicz József polgármester. - Most viszont hirtelen itt egy felhő, és vízben áll az egész falu, olyan, mint Velence."

A kárfelmérés folyamatban van, de már most biztos, hogy tízmilliós nagyságrendű a kár. A belvizet most is szivattyúzzák, de két nap alatt azért már sok vizet elnyelt a föld. Ingatlanokban, mezőgazdasági épületekben, kertészeti termékekben keletkeztek károk, de önkormányzati utakat is át kell vágni a védekezés érdekében. A biztosítók a polgármester szerint "pozitívan állnak" a történtekhez és természeti csapásnak tartják a semmiből jött vihart.

A rövid idő alatt, intenzíven leesett, nagy mennyiségű csapadékra nem lehetett felkészülni, Simicz József szerint csak egyet tehettek, amikor megjött a baj: "A hívők imádkoztak, az ateisták szidták valamelyik pártot" - mondta a polgármester.

Tizenhat ember kitelepítve

Az országban tizenhat embert kellett kitelepíteni otthonából az esőzés után. Kaposváron egy szuterénlakást öntött el a megáradt Kapos, az ott élő három ember elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodott. Szikszón még a múlt hét közepén öntötte el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települést a megáradt Vadász patak, információink szerint tizenhárom ember még mindig szükséglakásban él.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!