Piroska
-10 °C
1 °C

Csökkent a belvízveszély

2003.02.25. 14:29
Kapcsolódó cikkek (1)
A szakember szerint csak kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt válhat kritikussá a belvízhelyzet. Továbbra is főleg a Felső-Tisza vidéke, a Dunántúl középső része, és a Dél-Alföld van veszélyben. A kormány most inkább az árvízre koncentrál: kihelyezett ülést tartanak szerdán Szolnokon, ahol a Tisza-völgyet érintő, az árvízvédelmet célzó nagyszabású tervről egyeztetnek.
Továbbra is kétmilliárd köbméternyi a hóréteg víztartalma a Felső-Tisza Bodrog-torkolat feletti vízgyűjtő területén, miután a lassú olvadástól csökkenő vízmennyiséget a határokon túli hegyekben havazás pótolta vissza az utóbbi egy hétben. A nagy mennyiségű olvadó hó és a kedvezőtlen terepadottságok miatt főként a Felső-Tisza vidéken, a Dunántúl középső részén, és a Dél-Alföldön fenyeget a belvíz.

A hómennyiség átlagosnak tekinthető, így csak kedvezőtlen időjárási viszonyok, jelentős mennyiségű csapadék, vagy hirtelen olvadás miatt válhat kritikussá a helyzet - mondta az Indexnek Fazekas László, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője. Márpedig a meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező napokban nem várható csapadék.

A gazdák is felelősek?

Az utóbbi években rendszeresen több tízezer hektár termőföldet öntött el a víz, és ezért a gazdák is felelősek - írja a Magyar Hírlap. A termőterületeken nem alakítják ki a vízelvezetéshez szükséges árkokat, a vizitárulások pedig csak bizonyos összegért végzik el az árkok tisztítását.

A miniszter a belvízveszélyről
A belvízi védekezés, illetve veszélyelhárítás során nem maradhat település ellátatlanul a pénz hiánya miatt - közölte korábban a belügyminiszter. Lamperth Mónika tájékoztatása szerint az önkormányzatok számára a védekezésnél elsõsorban a megyei területfejlesztési tanácsoknál kezelt - összesen mintegy 1,2 milliárd forintos összegű - vis maior alapok jelenthetnek forrásokat a helyhatóságok saját költségvetésükben biztosított pénzkeretei mellett.

A tárcavezetõje ugyanakkor közölte, szükség esetén a Belügyminisztérium 2 milliárd forintos központi vis maior keretét is megnyitják, s ha ez is elfogyna a kormány ez esetben is "helytállna forrásaival".

A Magyar Hírlap információi szerint az ország 42 600 kilométer hosszú belvízelvezető-hálózatának alig 20 százalékát, csak az állami tulajdonban lévő árkokat tartják karban rendszeresen. Medertisztításra, kotrásra tavaly 2,2 milliárd forintot, fenntartási feladatokra egymilliárdot használtak fel.

1999-ben nagyobb volt a veszély

Fazekas László, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-nek elmondta: a folyó Tiszabecs feletti részén a havazás következtében 29 millió köbméterrel nőtt a hó vízkészlete, így a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vízgyűjtő területen tapasztalt - hasonló mértékű - nappali olvadás nem tudta mérsékelni a Tisza körzetének összes hó mennyiségét.

Fazekas László fontosnak tartotta megemlíteni: a mostaninál 1999 februárjában nagyobb volt a Felső-Tisza vízgyűjtőjén a hó vízkészlete, akkor 3 milliárd köbméternyit mértek. A Tiszán összetorlódott jég mennyiségét 3 millió köbméterre becsülték.

A kormány kihelyezett ülést tart Szolnokon

A kormány kihelyezett ülést tart szerdán Szolnokon, ahol helyi szervezetekkel vitatják meg a Tisza-völgyet érintő, főleg árvízvédelmet célzó Vásárhelyi-terv feladatainak végrehajtását, majd a kabinet tagjai megtekintik a tiszaligeti körgátat. A terv lényege, hogy több ideiglenes víztározó épülne a Tisza mentén, ez a becslések szerint körülbelül 100 milliárd forintba kerül majd.

Az ombudsman katasztrófakezelési programot sürget

Átfogó, stabil, hosszú távú katasztrófakezelési program létrehozását sürgette Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a tavaszi árvízveszély közeledtének apropóján hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében.

A Tisza-menti lakóházak biztosításával, valamint az árvíz- és belvízkárokkal összefüggésben, a tulajdonhoz való jog védelméről készült jelentésében az ombudsman úgy foglalt állást: a katasztrófa-megelőzési program részeként nemzeti katasztrófa alapot kell létrehozni, és azt törvényben, normatív módon kell szabályozni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.