Vilma
-7 °C
4 °C

Százmillióért kelt el egy magyar bélyegritkaság

2005.05.24. 08:16
1867. szeptember 8-án adták fel Kőbányán és másnap érkezett Bécsbe az a levél, amelyért százmillió forintot fizetett egy ismeretlen bélyeggyűjtő - értesült a Népszabadság.

A zürichi Corinphila cég a hét végén 85 ezer svájci frankért kiáltotta ki a 138 éves magyar levélritkaságot, de végül az indulóárat sokszorosan meghaladva, ötszázezer svájci franknál koppant a kalapács.

Tévnyomatos bélyeg

A levél a Monarchia-korszak legbecsesebb darabjainak egyike, különlegességét a rajta lévő bélyegritkaság adja - tudta meg a Népszabadság Visnyovszki Gábor bélyegszakértőtől. Abban az időben ugyanis az ötkrajcáros bélyegek voltak piros színűek, tévedésből azonban 3-as értékszámmal is nyomtattak piros bélyegeket, és ezek egy része kikerült a forgalomba. Máig azonban mindössze hat ilyen tévnyomatos bélyeg került elő, s közülük is csak kettő maradt fenn borítékon.

Az egyik levelet egy nyolc évvel ezelőtti budapesti árverésen 38 millió forintért magyar állami befektetők szerezték meg, és jelenleg a budapesti Bélyegmúzeumban őrzik.

A most eladott levél az ötvenes-hatvanas években került ki Magyarországról Ausztriába, a híres Jerger-gyűjteménybe. Az örökösök nélkül elhunyt osztrák filatelista, Anton Jerger hagyatékából jutott végül a mostani aukcióra a Felix Pfeiffernek címzett levél, s érte el minden idők legnagyobb magyar bélyegárát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.