Pál
-9 °C
0 °C

Divatbemutató a siralomházban

2000.02.16. 12:53
Missouri állam főügyésze pert indított, amiért a Benetton reklámfotós prófétája, a halálbüntetést ellenző helyi erők támogatásával, enyhe csalással bejutott helyi börtönökbe, ahol halálraítélteket fotózott. A Benetton 26 halálra ítélt fotóját és a velük készült riportokat reklámkampányában használja fel.

Jay Nixon főügyész elmondta, hogy a Benetton azzal az indokkal kapott engedélyt a halálraítéltek fotózására, hogy a képek az amerikai Védőügyvédek Szövetsége (NADL) támogatásával egy Newsweek összeállítás részei lesznek. Ehelyett a képek a Benetton reklámkampányának részeiként jelentek meg óriásplakátokon, videókban, és országos hetilapokban terjesztett közel százoldalas reklámmellékletként. "Ez az ügy tisztán politikai indíttatású" - mondja Mark Major, a Benetton New York-i szóvivője. "Egyértelműen azt állítottuk, hogy képriport készül, ez is történt. Csak később döntöttünk úgy, hogy kiterjesztjük a kampányt."

"Börtöneink nem használhatók hirdetési célzattal. A hivatalos szervek természetesen nem engedélyezték volna a belépést ezekre a helyeke, ha megmondták volna a valódi céljukról az igazat" - mondta Nixon. "Itt most az ártatlan áldozatok kárára indítottak kampányt" - tette hozzá.

A per
Felperes: Missouri állam, USA
Az alperesek: Speedy Rice professzor, Gonzaga Jogtudományi Egyetem (mint a Védőügyvédek Szövetségének elnöke), titkárnője Julie Wasson, Oliviero Toscani fényképész, Ken Schulman szabadúszó újságíró. A vád: csalás, okirathamisítás, birtokháborítás Kereset: határozatlan összegű anyagi kártérítés
Az áldozatok hozzátartozói többségükben egyetértenek Nixonnal. Az egyik áldozat édesanyját, Lucendia Findleyt összeültették Mark Majorrel, a Benetton szóvivőjével, a CBS tévétársaság reggeli műsorában. "Azért élek, hogy megakadályozzam azt, hogy sikeresek legyenek" - mondta Findley asszony, akinek tizenhárom éves fiát a huszonnégy halálraítéltet bemutató kampányban szereplő Conan Wayne Hale ölte meg, egy elhagyatott rakparton. Hale-t 1998 májusában ítéltél halálra. Jelenleg az Oregoni börtönben várja az ítélet végrehajtását, a kivégzésekre kihirdetett moratórium végéig. Az Oregoni siralomházból négyen kerültek a Benetton riportsorozatába.

A felháborodott hozzátartozók tüntetést szerveztek a Benetton New York- i irodája elé, amely különösebb atrocitás nélkül folyt le.

A Benetton a halálraítéltek képeivel voltaképpen a halálbüntetés ellen kíván kampányolni. A kampányban őket támogatja a Védőügyvédek Szövetsége, az Amnesty International és II. János Pál pápa. Utóbbi egészen addig, amíg el nem indul a Benetton vallásellenes kampánya. Lényeg, hogy kifizetődjön.

Az Amerikai Egyeült Államok ötven államából harmincnyolcban van halálbüntetés.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!