Natália
-3 °C
7 °C

Tizenegyezer madarat ellenőriznek Magyarországon

2005.10.14. 08:04
A keleti megyékre koncentrálva 11 ezer madarat ellenőriznek az állatorvosok Magyarországon. A főallatorvos szerint ebből a mintából meg fogják tudni állapítani, hogy jelen van-e hazánkban a szárnyasokat pusztító kór.
A magyar állategészségügyi hatóságok kilencezer házi tartásban lévő és kétezer vadmadarat ellenőriznek, hogy megállapítsák, nem hordozzák-e a madárinfluenza vírusát - közölte a főállatorvos pénteken reggel az egyik kereskedelmi rádiónak adott nyilatkozatában.

 

Tizenegyezer madár vizsgálata az Európai Unió szakértői szerint statisztikailag elegendő ahhoz, hogy biztonsággal meg lehessen állapítani, van-e Magyarországon megbetegedés - mondta el Süth Miklós a Klubrádiónak.

 

Leszögezte, hogy jelenleg Magyarországon nincs madárinfluenza, de mivel egy szomszédos országban, Romániában vannak megbetegedett és elhullott állatok, ezért "nagyobb lehet a valószínűsége", hogy a madárinfluenza átterjed Magyarországra, mint azokban az országokban, amelyek nem szomszédosak ilyen országokkal.

 

 

Gubbaszt a beteg madár

 

A főállatorvos közlése szerint emiatt elsősorban a keleti megyékben kell szigorítani az ellenőrzéseket.

 

Az állattartó köteles értesíteni az orvost, ha a baromfinak megváltozik a viselkedése, egészségi állapota - hangsúlyozta Süth Miklós. Hozzátette: a madárinfluenza jellemző tünetei, hogy a madár gubbaszt, bágyadt, étvágytalan, s a megbetegedés után igen rövid idő múlva elpusztul. Az is jellemző a járványra, hogy rövid idő alatt nagy számú baromfi hullik el.

 

A főállatorvos, kérdésre válaszolva, azt is elmondta, hogy a piacokat is fokozottan ellenőrzik a hatóságok.

 

 

Figyelmeztetett a dél-koreai kormány
Madárinfluenza-veszélyre figyelmeztetett a dél-koreai mezőgazdasági minisztérium pénteken, tekintettel arra, hogy október végén megkezdődik a vándormadarak északi irányból történő átvonulása a Koreai-félszigeten. Utoljára tavaly év elején tört ki madárinfluenza-járvány a távol-keleti országban, de Szöul azóta több intézkedést is bevezetett a járvány egy esetleges újabb kitörése ellen. Dél-Korea add otthon egy olyan nemzetközi kutatóintézetnek is, amely üzleti társulást hozott létre a betegség terjedésének figyelésére és a vírusa elleni vakcina kifejlesztésére. A szöuli agrártárca figyelmeztette a baromfitartó gazdákat: akadályozzák meg, hogy állataik vándormadarakkal érintkezzenek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.