Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Új mutálódott madárinfluenza vírustörzset találtak

2005.11.24. 08:43
Az indonéziai Acehben több száz csirke hullott el madárinfluenza miatt. A kór a H5N1 vírustörzse, de Kambodzsában egy új influenzatörzset mutattak ki. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy veszélyesebb-e az eddig ismert vírustörzsnél.
Több száz csirke hullott el madárinfluenza miatt Indonézia Aceh nevű tartományában - közölte csütörtökön a szigetország mezőgazdasági minisztériumának egyik illetékese.

Sjamsul Bahri, a tárca állategészségügyi osztályának a vezetője elmondta, hogy a baromfikat a kór H5N1 vírustörzse fertőzte meg a tartomány legkevesebb három körzetében.

Ázsiában 2003 óta szárnyasok több százmillióival végzett a járvány, amely a térségben 67 ember életét is kioltotta. A vírustörzs olyan mutáción is keresztül mehet, hogy az emberre is veszélyessé válhat, és világméretű járványt indíthat el - figyelmeztetnek rá a szakértők.

Indonézia 30 tartományából mostanáig 23-ban észlelték a madárinfluenza kórokozóját. Mint Bahri rámutatott: Acehben a járvány megjelenése azért ad különösebb aggodalomra okot, mert a tartományban a tavaly karácsonykor pusztított szökőár miatt még mindig százezrek élnek átmeneti táborokban.

Új influenzatörzs Kambodzsában

A madárinfluenza olyan vírusát mutatták ki Kambodzsában, amely mutáción ment keresztül, ám egyelőre nem lehet tudni, hogy veszélyesebb-e az eddig ismert H5N1 vírustörzsnél - közölték helyi egészségügyi illetékesek csütörtökön.

A vizsgálatok tovább folynak - jelentette ki Philippe Buchy, a phnompeni Pasteur intézet munkatársa, hozzátéve: megszokott dolog, hogy az influenza vírusa mutáción megy keresztül. Ez alól a madárinfluenza kórokozója sem kivétel.

A francia szakember valószínűnek nevezte, hogy a Kambodzsában kimutatott vírustörzs hasonló tulajdonságokkal bír, mint a nemrég Vietnam déli részében regisztrált madárinfluenza vírus.

Kambodzsában március óta nem jelentettek friss madárinfluenza megbetegedést sem emberek, sem szárnyasok körében.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Teneriffe - Loro Park

Teneriffe és Spanyolország legmagasabb pontja a Teide ami a hasonló nevű Nemzeti Parkban terül el.