Miklós
-7 °C
2 °C

Nagy Testvér divatba jön

2000.02.02. 18:04
A rekordnézettséget hozó tavalyi holland példa nyomán Németország is Big Brother-lázban ég. Köln mellett már épül a bekamerázott földszintes épület, ahová a világtól elvágva 100 napra 5 férfit és 5 nőt bezárnak. A résztvevőket az interneten is toborozták: a tét negyedmillió márka. A nagy népszerűség ellénére a rajna-pfalzi tartományi miniszterelnök az adást még elindulása előtt be szeretné tiltatni.

A kölni Big Brother házba az elképzelés szerint egyszerre költözik be a tíz résztvevő. A közösség legfeljebb 100 napig lesz elvágva a külvilágtól, aki utoljára bent marad, az viszi a főnyereményt. A résztvevők figyelmét egymásról semmi nem terelheti el, hiszen tv, rádió, telefon, internet és újságok nélkül kell élniük. Óra sem lesz az egész házban. A kenyeret maguknak kell sütniük, a kertben megterem kiegészítésnek némi zöldség, de a konyhában nem lesz semmilyen elektromos eszköz. Az alapvető élelmiszereket hetente leszállítják nekik, de a heti zsebpénzből közösen kell eldönteniük, hogy mit vesznek. Összesen 28 kamera pásztázza az épület minden négyzetcentiméterét, a nap 24 órájában. A történésekről minden nap összefoglalót ad az RTL2.

Rendszeres időközönként a résztvevők maguk közül két jelöltet a hazaküldenek. A döntő szó a tévénézőké: telefonos szavazással döntik el, hogy kettejük közül kinek kötnek útilaput a talpára. Akinek nem tetszik a részvétel, bármikor kiléphet. Senkit nem kényszerítenek a bent maradásra, de aki egyszer magától elment, vissza már nem jöhet. A 100. nap végére csak hárman maradnak a házban. Közöttük is a nézők szimpátiaszavazatai döntenek. A végső bent maradó lesz a Big Brother győztese, a negyedmillió márkás fődíj boldog tulajdonosa. Bart, a holland adás végsőkig bent maradó szereplője a köznép kedvence lett, ennek megfelelően a sorozat után reklámszerepekkel halmozták el.

A történet és az ötlet mindössze ennyi, mégis nagy vihart kavart az RTL2 magánadó bejelentése, mely szerint március 1-től beindul a saját Big Brother műsor. Már az időpont is megvan: minden este negyed kilenckor adják le a real-life történet újabb fejezetét. Németországban egy sorozat indulását sem előzte meg ekkora érdeklődés. Az RTL kettes csatornája szerint összesen 20 ezren jelentkeztek a Big Brother lakóközösségbe. A kiírás szerint egyebek mellett feltétel volt a német állandó lakcím. A határidő már lejárt.

gyoztes
A holland győztes
Hiába a nagy népszerűség, a rajna-pfalzi tartományi miniszterelnök, a szociáldemokrata Kurt Beck az adást még elindulása előtt be szeretné tiltatni. A magánadókat felügyelő illetékes hesseni hivatalhoz intézett levelében kifogásolja, hogy a sorozat előre lefektetett irányelvei és tartalma a hírközlésről szóló alapvető szabályokba ütköznek. Véleménye szerint nem szabad a társadalmi értékek romlásáról papolni, és közben tétlenül szemlélni az ilyen folyamatokat. Az, hogy a Big Brother sorozat Hollandiában magas nézettséget ért el, nem hatja meg a tartományi miniszterelnököt. "A magas nézetség hajszolása nem igazolhat minden szemetet. Nem kell minden idiotizmust átvennünk, ami külföldön magas nézettséget hozott."

Az előzetes tiltásnak nincsen semmilyen alapja - véli ezzel szemben Wolfgang Clement (szintén SPD) Észak-Rajna Vesztfália miniszterelnöke. A tévéadásokat elővigyázatosságból nem lehet megrendszabályozni. A politika mindenesetre nem nézheti majd tétlenül, ha a Big Brother résztvevőit emberhez méltatlan módon mutatják a képernyőn. Clement emiatt a tévéshow ügyét a tartományi miniszterelnöki konferencián szeretné felvetni. Megfontolásra javasolta, hogy az országos sugárzású adók egyezzenek meg a "képenyőn végrehajtott emberkísérletek" korlátozásáról. Helyes volna, ha a magán-tévéadók a délutáni beszélgetős műsorokhoz hasonlóan ennél az új típusú műsornál is meghatároznák az elemi szabályokat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!