Piroska
-10 °C
1 °C

Romániában a hadsereget is bevetik a madárinfluenza ellen

2005.12.09. 19:17
Kapcsolódó cikkek (1)
A múlt héten a Krím-félsziget északi részén több faluban észlelték a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es vírusát. Csütörtökön azonban már a középső területeken is kimutatták a járványt. Jelenleg összesen kilenc települést érint a járvány, de baromfielhullásról további 17 faluból érkezett jelentés. Románia legfelsőbb védelmi tanácsának legutóbbi ülésén elhatározták, hogy szükség esetén a fegyveres erők állományát is bevetik a járvány terjedésének feltartóztatásába.

Megerősítették pénteken az ukrán egészségügy hatóságok, hogy a Krím-félszigeten a madárinfluenza újabb kórokozóit mutatták ki, és azt is közölték: a kór az eddigieken kívül más térségekre is átterjedt.

A múlt héten a félsziget északi részén több faluban észlelték a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es vírusát. Csütörtökön azonban már a Krím középső területein is kimutatták a járványt. A tesztet Vlagyimir orosz város laboratóriumában végezték el - közölte a moszkvai szövetségi állategészségügyi szolgálat vezetője.

A vírusok főként mocsaras területeken tenyésznek. A jelenlegi helyzet szerint összesen kilenc települést érint a járvány, de 17 faluból érkezett jelentés baromfielhullásról. Múlt szombat óta, amikor a Krímben először mutatták ki a H5-ös vírustörzs jelenlétét, több mint 35 ezer szárnyast semmisítettek meg, és 1504 helybelit helyeztek orvosi megfigyelés alá.

Romániában is terjed a H5N1

Az emberre is veszélyes H5N1-es madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolták vissza egy újabb romániai településen a weybridge-i (Nagy-Britannia) laboratóriumból pénteken. Az Al-Duna menti Braila megye Scarlatesti nevű falujából a weybridge-i laboratóriumba küldött biológiai mintában is ugyanazt - az emberre is veszélyes - H5N1-es madárinfluenza-vírust mutatták ki, mint a közeli Duna-deltai településeken novemberben felfedezett, és azóta felszámolt fertőző gócokban. Ezzel ötre növekedett a megyében madárinfluenzával fertőzött gócok száma.

Közben egybehangzó román hírforrások arról számoltak be, hogy az illetékes román hatóságok folyamatos erőfeszítésekkel igyekeznek gátat vetni a veszélyes kór terjedésének. Ebből a célból a szomszédos Tulcea megyei Agighiol nevű településen például az állategészségügyi, rendőrségi és csendőrségi személyzet mellett a közelben levő babadagi katonai támaszpont ötven katonája is bekapcsolódott a fertőzésgyanús háziszárnyas-állomány begyűjtésébe és kiirtásába, elégetésébe.

Mivel Románia legfelsőbb védelmi tanácsának legutóbbi ülésén elhatározták, hogy szükség esetén a fegyveres erők állományát is bevetik a járvány terjedésének feltartóztatásába és a fertőző gócok felszámolásába, román sajtóforrások nem zárják ki a madárinfluenza elleni hadjárat további militarizálását.

Az illetékes román hatóságok a Duna-deltával szomszédos megyékben szigorítják a megelőző állategészségügyi intézkedéseket, fokozzák a háziszárnyas-állomány egészségi állapotának ellenőrzését, más vidékekről is szakembereket vezényeltek a térségbe, szigorítják a fertőzöttnek bizonyult települések köré vont vesztegzárat. Ezzel egyidejűleg a helyhatósági szervek nagy mennyiségű élelmiszersegélyeket irányítottak a külvilágtól elzárt települések lakossága számára.

Magyarország növeli az oltóanyaggyártó kapacitást?

A magyar kormány úgy döntött, hogy növelni kívánja a madárinfluenzával kapcsolatos magyarországi oltóanyaggyártó kapacitásokat, s egyben lehetőséget ad a tagállamoknak, gyártó cégeknek, hogy megállapodás esetén a magyarországi know-howt átvegyék - közölte kollégáival Rácz Jenő egészségügyi miniszter pénteken Brüsszelben az EU-tagországok egészségügyi minisztereinek tanácskozásán, ahol a madárinfluenza kérdése volt az egyik fő napirendi pont.

Rácz Jenő az MTI tudósítójának elmondta, a tanácskozáson beszámolt a magyarországi felkészülésről, valamint a vírus elleni oltóanyag kifejlesztésére végzett kísérletekről. Egyes miniszterek a tanácskozáson felvetették, hogy ne csak minden egyes tagország raktározzon készleteket a vírusellenes szerekből, hanem 2006-ban az Európai Unió is hozzon létre egy központi tartalékot. Ez - mint Rudy Demotte belga miniszter közölte - arra szolgálna, hogy az EU segíteni tudjon, ha határai mentén törne ki járvány, vagy ha olyan tagországban, ahol nem sikerült elég vírusellenes szert összegyűjteni, de nem adna felmentést a készletezési kötelesség alól egyetlen tagállamnak sem.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.