Zalán
9 °C
19 °C

Akasztófákat exportál egy brit farmer

2006.05.30. 16:21
A szélsőjobboldali nézeteket valló bitógyártót nem érdekli, hogy szembemegy a hivatalos brit politikával.

Akasztófákat gyárt sorozatban és exportál a harmadik világ országaiba - tisztes haszonnal - egy brit farmer, aki a halálbüntetés eltörlésének harsány ellenzője. A Daily Mail című brit lap beszámolója szerint a kötél általi halál meggyőződéses híve, az 58 éves David Lucas kuncsaftjai között olyan államok - például Zimbabwe és Líbia - is szerepelnek, amelyek az emberi jogok sorozatos megsértése miatt nemzetközi bírálatok kereszttüzében állnak.

Lucas a kelet-angliai Suffolk grófságban, Mildenhall közelében lévő farmján üzemelteti saját bitógyárát. 12 ezer fontért (4,5 millió forint) szóló, vagyis egyszemélyes bitót szállít, de készít "multi-kivégző-rendszereket" is, azaz olyan állványzatokat, amelyekre egyszerre több embert fel lehet akasztani - ezek ára a helyek számától függően 120 ezer fontig (38 millió forint) terjed.

Mint Lucas az újságíróknak elmondta, akkor gondolta ki a bitógyártó profilbővítést, amikor farmjának bevételei csökkenni kezdtek. Először csak középkori játékokhoz készített akasztófa-másolatokat, de aztán üzletemberek keresték fel.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberjogvédő szervezet ugyan felemelte szavát: a halálos ítélet világméretű eltörlését szorgalmazó brit politika megcsúfolásának nevezte a brit bitófaexportot, de Lucas ezzel nem sokat törődött. "Engem semmi sem tarthat vissza attól, hogy kivégzőeszközöket szállítsak külföldre" - szögezte le Lucas, aki egyébként a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt (BNP) támogatója.

Szakvéleménye szerint a fegyverexporttól eltérően az akasztófaexport "a jog és a törvény érvényre juttatását" mozdítja elő. "Líbiában vagy más afrikai országokban az ember nagyobb biztonságérzettel mehet ki az utcára, mint itt, és ez azért van így, mert ott továbbra is létezik a halálbüntetés" - fejtegette. Azt nem volt hajlandó elárulni, hogy az elmúlt években milyen megrendelőknek és hány akasztófát szállított.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek. Válasszon a legjobb ajánlatokból!