Ambrus
-7 °C
3 °C

Fogamzásgátló cégpénzen

2001.06.15. 10:45
A seattle-i Bartell Drug Companynek ezentúl ki kell fizetnie női dolgozói számára a fogamzásgátló eszközöket, döntött egy amerikai szövetségi bíróság. Robert S. Lasnik bíró érvelése szerint a vállalat nemi diszkriminációt követ el, mert a cég által a dolgozók számára fenntartott egészségbiztosításból hiányoznak a női fogamzásgátló szerek.
Míg a férfi munkavállalók minden bújára-bajára tekintettel van a vállalat biztosítása, a nőknek maguknak kell gondoskodniuk e kellékről. Ez pedig megsérti a vonatkozó nemi diszkrimináció elleni törvényeket, érvelt beadványában a cég alkalmazásában álló 27 éves Jennifer Erickson.

Különböző szükségletek

"Férfiaknak és nőknek különböző egészségügyi szükségleteik vannak, és ma már a törvényhozók számára is nyilvánvaló, hogy csak a nők eshetnek teherbe" - világította meg a probléma alapjait Lasnik szövetségi bíró a The New York Timesnak. "Bár a biztosítás a férfiaknak minden szükségletét kielégíti, a női fogamzásgátló kihagyása óriási űrt hagy a egészségbiztosításban" - vezette le a logikai láncot az eset szükséges konklúziójáig Lasnik.

"Történelmi döntés. Precedens értékű más nők számára is, akik szintén ezzel a problémával küzdenek" - világított rá Ms. Erickson ügyvédje az ügy valós következményeire. Ms. Riley hozzátette: úgy érzi, ennek ellenére szükség van szövetségi szintű szabályozásra a kérdésben.

A cég fizet

A Bartell kedden bejelentette, hogy - a bírósági döntéstől függetlenül - kiterjeszti a fogamzásgátlókra is egészségbiztosítását. A vállalat közleményében hozzátette, hogy a szakszervezeti dolgozók számára ezt már áprilisban megtették, mostantól a többiek is vehetnek fogamzásgátló tablettákat és egyéb kellékeket a vállalat pénzén. "Soha nem állt szándékunkban senkit hátrányosan megkülönböztetni" - védekezett a Timesnak Jean Bartell Barber, a cég pénzügyi igazgatója. A cég egyébként gyógyszergyártással foglalkozik.

A kétségtelenül világraszóló botrányt jogi útra terelő Ms. Erickson azt nyilatkozta, hogy évi háromszáz dollárt (89 ezer forintot) költ fogamzásgátlókra.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.