Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Hűtlenséggel vádolják Blairt

2004.03.07. 12:53
Egy csalásért többször elítélt üzletember szerint a brit kormányfő feleségének személyes "gurujával" folytat szerelmi viszonyt. A Downing Street és az állítólagos barátnő cáfolnak.
"Bensőséges" viszonyt ápolt felesége volt életmód-tanácsadójával a brit kormányfő - állítja egy csalásért egyébként már többször elítélt üzletember, aki nem először sodorja igen kínos helyzetbe Tony Blairt és családját. Peter Foster, akinek egy ausztrál újságban megjelent hétvégi interjúja a vasárnapi brit lapok címoldalára került, nem kevesebbet állít, mint azt, hogy egykori barátnője, Carole Caplin, aki Blair feleségének, Cherie-nek volt a személyes "guruja", szerelmi viszonyban volt a miniszterelnökkel.

Foster két éve már megjárta a brit sajtó első oldalait, amikor kiderült, hogy ő segített Cherie Blairnek - az egyik legjobban fizetett brit családjogi ügyvédnek - két bristoli ingatlan nyomott áron történő megvásárlásában. Az "üzletember" - egyebek mellett közokirat-hamisításért, valamint hamisított egészségügyi termékek forgalmazásáért - akkor már három földrész börtöneit látta belülről. A sajtó által azonnal Cheriegate-nek elnevezett ügyből a miniszterelnök felesége kínos magyarázkodással, nem egyszer könnyek között tudott csak kimosakodni, mondván: fogalma sem volt ingatlanügyi tanácsadójának rovott múltjáról.

Cáfolják

Foster árnyéka most ismét rávetül a Downing Streetre, a szenvedő alany azonban ezúttal nem Cherie, hanem Tony Blair. Az Írországból tavaly Ausztráliába toloncolt Foster szerint Caplin - aki annak idején az ő barátnője volt - "rendkívüli befolyással bír a miniszterelnökre ... nagyobbal, mint Cherie". A helyenként feltűnően jelen idejű - vagyis az állítólagos viszony folytatódását sejtető - fogalmazással előadott történet szerint Caplin dönti el azt is, hogy Tony Blair milyen ruhát hordjon, "beleértve még az alsónadrágot is".

Foster szerint volt barátnője és Blair hosszas sétákat tett a chequersi miniszterelnöki rezidencia erdős parkjában, és minden másnap hosszú éjszakai telefonbeszélgetéseket folytatott. Peter Foster kijelentette, hogy készülő önéletrajzi művének "e viszony" lesz a központi eleme. A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivője azonnal visszautasította Foster állításait, mondván: azok csak azt a célt szolgálják, hogy minél nagyobb érdeklődést keltsenek a készülő könyv iránt. Volt barátja kijelentéseit határozottan cáfolta egyébként Carole Caplin is.

A négygyermekes Blairt, aki a Munkáspárt vezéreként tíz éve áll a brit belpolitika előterében, és hét éve kormányfő, eddig még legádázabb politikai ellenfelei sem vádolták nyilvánosan magánéleti kihágásokkal.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.