Edit
14 °C
22 °C

Üres volt az óriásbomba

Percről percre

2008. 07. 29., 09:03
Fontosabb részletek

 Óriásbombát találtak a Ferencvárosban

Valószínűleg minden eddiginél nagyobb, a II. világháborúból megmaradt és fel nem robbant bombát találtak hétfő este egy IX. kerületi építkezésen. Mivel a hatástalanítás az éjszakába nyúlna, csak kedd reggel látnak hozzá. 9 órától egy kilométeres körzetben kitelepítenek mindenkit, a környéket pedig lezárják. Káosz várható.

 Tizenhatezer embert érint a kitelepítés

Kedden reggel kezdõdik a lakosság kiürítése Budapest IX. kerületének abban a körzetében, ahol elõzõ nap egy kéttonnás második világháborús bombát találtak egy régi malomépület bontásakor. A terület várhatóan késõ estig le lesz zárva. Tömegközlekedés 11 óráig lesz.
Képek a helyszínről

 Megkezdték a kiürítést

Megkezdték kedd reggel 9 óra előtt Budapest IX. kerületében annak a körzetnek a kiürítését, ahol kéttonnás második világháborús bombát találtak egy régi malomépület bontásakor. (MTI)

 Az emberek az utcán várnak a rendőrségre

Kilenc óra van, elvben most kezdődik a kitelepítés. A Haller utca környékén az emberek izgatottan várják, hogy elszállítsák őket. Sokan a ház előtt állnak és várnak a rendőrökre. Egyelőre még csak egymást tájékoztatják, izgatottan beszélik meg egymás között, mi legyen a macskával, a kutyával, a gyerekekkel. Egyelőre nem tudni, milyen járművel viszik el az embereket, az is előfordulhat, hogy gyalog kell kisétálniuk a veszélyes zónából. Nem tudni arról sem, hogy valaki akadékoskodna, és nem akarná elhagyni lakhelyét. A Gát utcában a kocsmák már bezártak, de a közért még nyitva.

 Szekeres a helyszínre tart

Szekeres Imre honvédelmi miniszter 10 órakor tart sajtótájékoztatót a bomba környékén.

 Hangosbeszélőn értesítik a lakókat

A rendőrség hangosbeszélőkön értesíti a lakókat arról, hogy merre tudják elhagyni a területet. Az akcióban 500 rendőr, polgárőr, katasztrófavédelmi szakember vesz részt.

 Fél tízkor lezárják az utakat

Délelőtt fél 10-kor a rendőrség lezárja a környékbeli utakat. Autóval csak a körzetből kifelé lehet közlekedni.

 A tűzszerészek már a helyszínen vannak

A tűzszerészek már megérkeztek a helyszínre, de a bomba hatástalanításához csak a kiürítés befejezése után kezdenek hozzá.
A tűzszerészek várakoznak

 Bőven lehetnek még világháborús bombák a lábunk alatt

1944-45-ben több tízezer tonna bombát dobtak magyar célpontokra a szövetségesek. A britek és a szovjetek nagyvonalúan céloztak, de az amerikai szőnyegbombázások is gyakran célt tévesztettek. Nem túlzás, hogy bármikor kifordíthatnak a földből a munkagépek egy-egy 500 vagy 1000 kilogrammos rombolóbombát a fővárosban, vagy például Győrben, Szombathelyen.

 Lopásoktól tartanak

Többen azért aggódnak, hogy be fognak törni az üresen hagyott lakásokba. Népszerű elmélet, hogy a rossz szándékú emberek el fognak bújni a pincékben és padlásokon, és a kitelepítést kihasználva elvisznek tévéket, dvd-ket, mindent. Az terjed az utcán, hogy 800 vidéki rendőrt küldenek a fővárosba, de ez sem nyugtatja meg a rettegőket. Mások vidámabbak, és azt tervezik, hogy kiugranak a Velencei tóra fürdeni.

 Magyaros kitelepítés

Drégely utca Vaskapu utca sarkán lakók szerint náluk már "megtörtént a kiürítés", ami azt jelentette, hogy egy rendőr szólt az első emeleten egy lakónak, hogy szóljon a többi lakónak, hogy hagyják el a házat. Az eljárást sérelmezik, azt várták volna, hogy mindenkihez becsöngetnek, és az időseket és betegeket segítik lecipelni.
Elmennél-e vele?
Fotó: Barakonyi Szabolcs

 Délutánra ürítik ki a területet

A bomba körzetében élők kiürítése várhatóan délutánig eltart. A tűzszerészek csak ezután kezdik el vizsgálni a bombát.

 Teherautók jártak a bomba felett

Azon a helyen, ahol a bombát megtalálták, egy malom állt. A terület teljesen le volt betonozva, s a bomba ez alatt volt a földben. Évtizedeken át jöttek-mentek felette a gabonát szállító teherautók.

 Amerikai bombáról lehet szó

Az Index helyszíni információi alapján egy közel két tonnás (4 ezer fontos) romboló bombát találtak a IX. kerületben. A bomba a hátsó részével állt a földbe. Tetejéből csak egy 40 centis rész látszik ki. A kilógó része rozsdás, és kicsit "meg van karmolva" (elképzelhető, hogy a markológép sértette meg a felületét. A bomba feje gömbölyded és nem kúpos, ez alapján valószínűleg amerikai bombáról van szó.

 Ezek a BKV-járatok nem közlekednek

Az evakuálás miatt több BKV-járat menetrendje is megváltozott. A bomba környékére egyáltalán nem szállítanak utasokat, de onnan kifelé elviszik az embereket.

 A módosult menetrend is módosul majd

A BKV a bomba hatástalanításának idejére további intézkedéseket léptet majd életbe, azaz tovább változhat a most módosított menetrend is.
Kitelepítettek a Bakáts téri általános iskolában

 Van, ahol még semmi nem történt

A lezárandó zónában, annak a széléhez közel gyakorlatilag még semmit sem érezni a deportálásból, azon kívül, hogy az emberek is erről beszélnek. Rendőrt, tűzoltót még nem láttak a Ferenc téren, egy ottani házk földszintjén még nyitva van a bolt.

 Babgulyást remél

Bilincsről és súlyos büntetésről pletykálnak a Drégely utca lakói, állítólag megbüntetik, bilincsben elvezetik azt, aki önként nem megy. A többség már magától elhagyta a területet, de sokan arra várnak, hogy a rendőrség szóljon nekik. sokan ácsorognak az udvarokon, az utcán, néhányan az a ablakokból személik, mi történik az utcán. Páran azt találgatják, mit adnak enni a kijelölt iskolákban. Egy középkorú úr babgulyást remél.
Ő az utca királya
Fotó: Barakonyi Szabolcs

 Mi lenne, ha felrobbanna?

Egy 4 ezer fontos (közel 2 tonnás) rombolóbombában TNT (trinitro-toluol) és ammónium-nitrát keveréke van, általában 40-60 százalék arányban. A bombában több száz kilogramm TNT lehet.

Ha egy mélyen a földben lévő bomba ilyen mennyiségű robbanóanyaggal felrobbanna, az nagy területen megmozgatná a földet. Az így kiváltott kisebb földrengésben az épületek megsérülnének, a gyengébb szerkezetűek pedig akár össze is omolhatnak. A háború idején az ilyen bombák lökéshulláma a több utcával odébb álló házakat is lerombolta, nem csak a célpontot.

 Zárva az APEH is

Nem nyit ki a Haller utcai és a Vaskapu utcai APEH-iroda kedden a Ferencvárosban talált kéttonás bomba hatástalanítása és az elrendelt kitelepítés miatt, közölte Bakonyi Ágnes szóvivő.

Az adóhatóságot hétfőn délután értesítette őket a rendőrség arról, hogy védelmi zónát alakítanak ki a kerületben, ezután pedig egymást értesítették a munkatársak, hogy senki ne menjen be dolgozni kedden. Az intézkedés ezer APEH-alkalmazottat érint.

 Mindenki nagyívben kerüli a környéket

Egyedül az Üllői út forgalma lassult, a lezárt zónát határoló többi főúton meglepően jól lehet haladni. Pongrácz Dániel, a Fővinform munkatársa elmondta, hogy a Ferenc körút - Üllői út - Könyves Kálmán körút - Gyáli út - Illatos út - Soroksári út által bezárt területre nem lehet behajtani, a határoló utakon viszont lehet közlekedni, méghozzá az - Üllői utat kivéve - meglepően könnyedén. A Lágymányosi hidat is lezárták, ennek ellenére a Petőfi híd is szinte üres 10 órakor a Fővinform kamerái szerint.

Az érintett terület

 Nem működik a lakcímnyilvántartó ügyfélszolgálata

A II. világháborús bomba hatástalanítása miatt nem fogad ügyfeleket a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Balázs Béla (1094 Budapest, Balázs Béla utca 35.) és Vaskapu (1097 Budapest, Vaskapu utca 30.) utcai telephelye.

Ezért kedden nem működik a személyi adat-és lakcímnyilvántartás, a bűnügyi nyilvántartás ügyfélszolgálata, valamint a Lurdy Házban (1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14.) működő kihelyezett okmányiroda. A korlátozó intézkedések miatt a Hivatal szolgáltatásaiban fennakadások lehetnek.

 A Ferenc téri zöldséges a végsőkig kitart

Mivel fél, hogy pocsékba megy a friss áru, ezért a Ferenc téri zöldséges csak akkor zár be, ha a rendőrök erre majd felszólítják. Az idő közeleg, a rendőrök már a Tűzoltó utca közepén járnak, és minden lakásba becsöngettek.

 Szekeres ott járt

Szekeres Imre körülbelül negyed óra után elhagyta a helyszínt, elmondta azt, amit eddig is tudni lehetett.

 Délután lesz a pihenőroham

A Bakáts téri pihenőhelyen alig pár ember van. Egy mentési illetékes arra számít, hogy késő délutánra érkezhetnek majd többen, mert a bomba hatástalanítása valószínűleg estig is eltarhat.
Pangás

 Hatalmas a terület, elképzelni sem tudjuk, mikorra végzünk

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az összes eddigi ürítésről szóló hír pletyka volt, egy rendőr azt állítja, még nem kezdték meg az evakuálást, ők is még parancsra várnak. Először a forgalmat zárják le, utána minden lakásba becsöngetnek. "Hatalmas a terület, elképzelni sem tudjuk, mikorra végzünk" - mondta a rendőr. Közben a környékbeliek egyre izgatottabban várják, hogy végre valaki telepítse ki őket.

 Már csak kifelé lehet menni

A rendőrség megkezdte a terület lezárását. A Tűzoltó utcánál rendőrségi szalagot feszítettek ki, amelyen már nem lehet átmenni. A környékről most már csak kifelé lehet menni.
Fotó: Barakonyi Szabolcs

 Szekeres: Nehéz lesz

Szekeres Imre minisztert a tűzszerészek tájékoztatták, majd a tárcavezető újságíróknak azt mondta: nehéz lesz kiemelni a bombát, mert nagyon nagy méretű, és csak egy kis része látszik ki a betonból. (MTI)
Szekeres tájékozódik és tájékoztat

 Gyenesei is odamegy

Gyenesei István önkormányzati miniszter két szirénázó autóval most próbál áttörni az Üllői úton, valószínűleg a helyszínre tart. A lezárt körzetbe már nem lehet bemenni, a miniszter valószínűleg még bemehetett.

 Két óra csúszással megkezdődött a kiürítés

Majdnem két órával a meghirdetett időpont után 10 óra 45 perckor a Haller utcában elkezdődött a kitelepítés. A rendőrök lakásról lakásra járnak és mindenkit megkérnek, hogy hagyja el a területet. Helyszíni tudósítónk szerint nincs jármű, az emberek elsétálnak, már aki eddig maradt, mert a többség már korábban elment.