Üres volt az óriásbomba

2008.07.29. 19:14

Fontosabb részletek
  • Hétfőn este egy II. világháborúból megmaradt óriásbombát találtak egy régi malomépület bontásakor a IX. kerületben.
  • A környéket egy kilométeres körzetben ki kellett üríteni, ez reggel 9-től délután ötig tartott.
  • A bombát kedd délután fél hét előtt hatástalanították. Mint kiderült, a bombatest üres volt, nem volt benne robbanószerkezet.
  • Este 7-től feloldották a közlekedési korlátozásokat, mindenki hazatérhet.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A lakók folyamatosan szivárognak vissza otthonaikba, a mentők is viszik vissza a betegeket.
  • Megindult a forgalom a bombariadó miatt lezárt Keleti pályaudvaron kedden, kevéssel este hét óra után, közölte Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke. Az állítólagos bombáról egy ismeretlen férfi tett bejelentést a központi segélyhívó számán kedd délután. Emiatt a pályaudvart lezárták és az összes szerelvényt kihúzták onnan.

    Amíg a tűzszerészek átkutatták a pályaudvart, a vonatok a külső - Rákos, Kőbánya felső - állomásokra érkeztek, illetve onnan indultak. A menetrend szerinti forgalom várhatóan csak késő estére vagy üzemkezdésre áll helyre. (MTI)

  • A német SB 1000-es jelzésű bomba súlya 1 tonna, hossza 2,8 méter és 735 kilogramm (más források szerint 850 kg) robbanóanyagot tartalmaz. A bombát könnyű célpontok, gyengén páncélozott objektumok és épületek ellen vetették be.
  • A kiásott bombatestet Sződligetre, a tűzszerészeti telepre szállították, ahol egyszerű vashulladékként kezelik.
  • A kiürített területre a lakók visszaengedése megkezdődött, ez folyamatosan zajlik. Éjszaka a BRFK munkatársai a kerületet fokozottan ellenőrzik, hogy a visszatelepítés zökkenőmentes legyen, olvasható a BRFK közleményében. Az idős, mozgásukban korlátozott emberek visszaszállítása szintén folyamatos, erről az érintett szervek gondoskodnak. (MTI)

    Képek a helyszínről, az üres bomba hűlt helyéről
  • Rendben zajlott a IX. kerületben talált bomba miatt elrendelt evakuálás, áll az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményben. A befogadó helyeken az orvosi ellátás jól működik, a fekvőbetegek számára bőségesen rendelkezésre állnak ágyak, takarók és kívánság szerinti mennyiségben palackozott ivóvíz. A kitelepítettek szendvicseket, főtt ételt kaptak, olvasható. A közlemény szerint a befogadó helyekre érkezőket, valamint az onnan távozókat is regisztrálták. (MTI)
  • A rendőrök a kiköltöztetések alatt csaknem tízezer lakásba csöngettek be, mondta a kedd esti sajtótájékoztatón Bánsághi Tamás, a IX. kerület alpolgármestere, a helyi védelmi bizottság vezetője. (MTI)
  • Alig néhány ember maradt a befogadóhelyeken kedd este nyolc órára, például a Telepy utcai iskolában már csak két mozgásában korlátozott idős ember várta a mentőautót, hogy őket is hazaszállítsák. A polgári védelem által biztosított ágyakat a Telepy utcai és a Bakáts téri, valamint a Lobogó utcai általános iskolákban is összepakolták, azokat szerda reggel szállítják vissza a központi raktárba.

    A katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt szakemberei azt mondták, hogy az emberek megértően viselkedtek, nyugodtak voltak, tudomásul vették a kényszerintézkedés szükségességét. Többen közülük felidézték a második világháború idején átélt élményeiket, sokan sírtak, hogy több mint hatvan évvel később még mindig rettegniük kell a bombáktól. (MTI)

  • A IX. kerületben a reggel kilenc órától este hét óráig lezárt területen visszatért az élet a megszokott rendbe, az emberek hazatértek otthonaikba, már csak néhányan sétálgatnak az utcákon, üldögélnek a parkokban. Kora estére semmi jel nem utalt arra, hogy a kerületből 16 ezer embert telepítettek ki. (MTI)