Zalán
6 °C
19 °C

A Sajó felé tart az árhullám, ezerötszázan a gátakon

2004.08.03. 11:34
Minden idők legmagasabb vízállásával 450 centiméterrel tetőzött a Hernád Gesztelynél. Berzék és Sajóhídvég az utolsó két település, amit még fenyeget a levonuló rendkívüli árhullám, mielőtt a folyó a Sajóba ömlene. A védekezésbe keddtől honvédségi helikopterek is bekapcsolódnak.
A keddre virradó éjszaka a gátak menti falvakban félelemmel telt, de a vízügyi szakemberek, a katasztrófavédelmi és polgári védelmi dolgozók, valamint a települések lakói "fogják a soha nem látott nagy vizet". Ócsanáloson - ahol hétfő este rendőri biztosítás mellett védték a töltést a vízügyesek az elkeseredett és gátbontásra készülő helybéliektől - viszonylagos nyugalom volt, a víz nem tört be, bár tucatnyi házat körbefogott.

Rácz Miklós, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi ügyeletese kedd reggel arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a folyó hétfő este 10 órától kedd hajnali 2 óráig tetőzött Gesztelynél 450 centiméterrel, azóta itt 3 centiméterrel kevesebbet mérnek. Az árhullám Hernádkak, Bőcs felé halad, a kora délelőtti órákra itt válhat igazán nehézzé a helyzet. A Szolnokról a Hernád menti védekezésre vezényelt katonai helikopterekkel a reggeli, délelőtti órákban megkezdik a homokzsákok szállítását a leginkább veszélyeztetett ócsanálosi térségbe a gátak megtámasztásához - mondta az ügyeletes.

Szabó Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy eddig 86 embert kellett kitelepíteni hat településről. A víz miatt 128 ház van veszélyben, húsz megsérült, három pedig összedőlt. Az éjszaka 1500-an dolgoztak a gátakon 27 településen - tette hozzá.

"Jogosan féltették tulajdonaikat"

Kovács Árpád, az ongai önkormányzat képviselője viszonylag megnyugtató helyzetről számolt be kedden délelőtt az Indexnek. A településnél már nem árad tovább a Hernád, enyhén csökken a vízszint, a települést védő töltéseken azonban átázásokra még számítani kell. Az Onga településrészének számító Ócsanáloson nehéz volt lecsillapítani az ott élőket, akik tegnap aggodalmukban önkényes gátbontásra készültek - idézte fel a tegnap este történteket a képviselő, aki szerint az ottani laikus lakosok nem bíztak benne, hogy elegendő védelmet nyújt a gát, és féltették javaikat. Azonban a szakemberek szerint a gát átvágásával csak rosszabbodott volna helyzet. A településre jelenleg csak helikopterrel lehet a védekezéshez szükséges anyagokat eljuttatni - tette hozzá Kovács Árpád.

Tegnap este Gesztelynél is megállt a vízszintemelkedés, kedden hajnal óta apad a Hernád - tudtuk meg Hompoth Imrétől, a falu polgármesterétől. Ma fél kilenckor már hét centiméterrel volt alacsonyabb a vízállás, de az apadás hosszú ideig is eltarthat, hiszen a folyó hullámterében hatalmas vízmennyiség van. A faluban 120-170 helyi lakos dolgozik a gátakon, folyamatosan védekeznek a buzgárok és a szivárgások ellen. A károkról egyelőre nem tudott a polgármester részletesebb adatokat említeni, körülbelül egy hét múlva derül ki milyen mértékben károsodtak a víztől a település házai. Az már most látszik azonban, hogy a kertekben, veteményesekben nagy pusztítást vitt végbe a víz.

A Sajó elbírja a Hernád vizét

Csaknem egy kilométer hosszú nyúlgátat építettek ki homokzsákokból a jórészt önerőből védekező Hernádkak lakosai. Juhász Gábor, a település első embere az Indexnek elmondta, hogy náluk is "ugyanaz a katasztrófahelyzet alakult ki mint a többi árvízzel sújtott településen". A folyó már nem árad, kedd hajnalra megállt a vízszintemelkedés. A falu lakói - lányok, asszonyok, idősek, gyerekek - hatalmas erőkkel vettek részt a védekezésben, 12 ezer homokzsákot, 350 köbméter homokot használtak fel a gátak megerősítéséhez, egy huszonöt fős polgárvédelmi alakulat folyamatosan a helyszínen van, ennek köszönhető, hogy "meg tudták fogni a vizet". A faluban egy lakást kellett kiüríteni, de az alacsonyabb területeken épült házakat is fenyegeti a víz, a gátak mögötti részeken a belvíz okoz gondokat. A pincéket és a kutakat is elöntötte a víz, nagy valószínűséggel fertőtlenítésre is szükség lesz. Károkról még korai beszélni, de most úgy tűnik, hogy nemcsak a házakban, de a falu útjaiban is sok kárt tett a víz.

Berzék és Sajóhídvég az utolsó két Hernád menti település, amit még fenyeget a levonuló rendkívüli árhullám, mielőtt a folyó a Sajóba ömlene. A Tisza mellékfolyóján nincs árhullám, így valószínűleg nem okoz gondot a Sajó mentén a Hernád által szállított hatalmas vízmennyiség.

A Hernádon lassú az apadás, a felső területeken most az elöntött mezőgazdasági területekről vonul vissza az ár - mondta el az Indexnek Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense. A folyó mentén 360 vízügyi dolgozó védekezett az állami kezelésű védvonalakon, a szakemberek segítettek a településeknek is a védekezésben, a szükséges mennyiségű homokzsákot, illetve homokot a falvak rendelkezésére bocsátották. Öt út van jelenleg a forgalom elől lezárva: Novajidrány és Vizsoly, Hernádszentandrás és Pere, Sajólád és Bőcs, Kiskinizs és Hernádszentanrás, valamint Ináncs és Fügöd között jelent akadályt a víz. A Hernád folyó teljes magyarországi szakasza mentén elrendelt harmadfokú készültség továbbra is érvényben van.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!