Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Legalább száz halott a bolíviai földcsuszamlásban

2003.04.01. 03:41
A hajnali esőzések és az aranyásók árkai meglazították a Chima feletti domboldalt, a 2500 lakosú bányászfalura negyvenezer tonnányi kő- és sárlavina zúdult. Legkevesebb hétszáz ember eltűnt, a halottak száma meghaladhatja a százat. Az elmaradott vidéken nagyon lassan halad a mentés.
A százat is meghaladhatja az áldozatok száma Bolíviában egy földcsuszamlásban. A kő- és sárlavina a 2500 lakosú Chima bányászfalu házainak mintegy egyharmadát temette be. Hétszáz lakos tűnt el.

A hatóságok legóvatosabb becslései szerint is kétszázötven lakóház került a negyvenezer tonnányi sártömeg alá. A katasztrófát a hétfő hajnali esőzések okozhatták, a víz kimélyítette az aranyásók árkait és a domboldal beomlott.

Fél nap késéssel kezdődhetett a mentés

A 250 kilométerre fekvő fővárosból mentőcsapatok indultak a faluhoz, de a csak földutakon megközelíthető vidéken igen lassan haladnak a segítok, és csak nagyon kevés mentőfelszerelést tudnak magukkal vinni. A légierő öt helikoptert bocsátott a mentés rendelkezésére, a megye összes mentőautóját a helyszínre irányították a sebesültek szállításához.

A falusiak csak fél nappal a katasztrófa után tudtak először hírt adni helyzetükről.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!