Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Elzárt falvak, megrongált házak, bezárt iskolák Borsodban

2006.01.23. 19:17
Kapcsolódó cikkek (1)
Hétfőn délre tizenöt borsodi falu vált megközelíthetetlenné, este még két település volt a hó fogságában. A megyében hétfőn este már csak hat út egy-egy szakasza volt járhatatlan. A hóvihar miatt egy település nyolcvan házának tetejét rongálta meg a szél, ugyanabban a faluban áram sem volt sokáig, több településen tanítás sincs.

Már csak két településre nem lehet bemenni a hófúvás miatt személyautóval Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - közölte az MTI-vel az Állami Közútkezelő Kht. ügyeletese hétfőn este. Sajgó Tamás tájékoztatása szerint Istvánmajor és Girincs elérhetetlen személykocsival.

Az ügyeletes azt is elmondta: a megyében erős, helyenként viharos a szél, a hőmérséklet egyes térségekben mínusz 15 fok körül alakul. Az utak tisztításán több mint harminc hóeke, hómaró és szóró gép dolgozik. A megyében hétfőn este már csak hat út egy-egy szakasza volt járhatatlan, napközben korábban több mint húsz utat zártak el a hótorlaszok.

Jelenleg nem lehet közlekedni Gesztely és Újharangod, a Sajólád-Bőcs, az Emőd-Istvánmajor, a Köröm-Tiszalúc, a Tiszalúc-Keszényten, a Hernádszentandrás-Pere közötti út rövidebb-hosszabb szakaszain, valamint egy bekötő úton. Ugyanakkor továbbra is igen nehezen járható a megyében mintegy kéttucatnyi út - tette hozzá az ügyeletes, aki kérte: akinek nem feltétlenül muszáj, ne üljön autóba Borsod-Abaúj-Zemplén megye abaúji, dél-borsodi, zempléni térségében.

Nem indultak el a buszok

Borsod megyében hétfő reggel száztizenegy buszjárat nem indult el a hideg miatt. A buszok nagy részénél "lefagyott" az üzemanyagrendszer, vagy az akkumulátorral volt probléma, de Kesznyéten, Köröm, Girincs és Mezőcsát térségében a hóátfúvások miatt maradtak ki a járatok.

Mezőcsáton három busz a csúszós út miatt árokba csúszott, személyi sérülés nem történt, a tűzoltók segítettek a mentésben. A száztizenegy kimaradt buszjáratban még nincs benne a sátoralajújhelyi vonal, ott ugyanis még az összeszámlálás jelenleg is tart.

Nem volt, de már van áram

Ismét van áram azon a négy bodrogközi településen, ahol hétfő hajnalban a viharos szél elszakította az elektromos vezetékeket, közölte az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Rt. igazgató-helyettese délelőtt.

Mészáros Sándor elmondta: az Émász szakemberei hétfőn kora reggeltől megfeszített erővel dolgoztak mind a négy bodrogközi településen - Alsóbereckiben, Vajdácskán, Karoson és Bodroghalmon - hétfőn délelőtt 10 óra után helyreállt az áramszolgáltatás.

Tanítás sincs mindenhol

A mostoha időjárás miatt szünetel a tanítás Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén hétfőn. A dél-borsodi térség több településén, Borsodivánkán, Tiszabábolnán, Tiszadorogmán rendeltek el tanítási szünetet az általános iskolákban. Tiszadorogmán az óvodások is otthon maradtak.

A Bodrogköz mindazon településeiről - Alsóbereckiből, Bodroghalomból, Vajdácskáról és Karosról - sem indultak el a gyerekek az iskolákba, ahol a viharos erősségű szél eltépte az elektromos vezetékeket, és órákra áram nélkül maradtak az oktatási intézmények.

Vajdácskán házakat rongált a szél

Nyolcvan ház tetejét rongálta meg a viharos erejű szél hétfő reggelre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vajdácskán.

A legtöbb kár a helyi általános iskola tornatermének, valamint az idősek napközi otthonának tetőszerkezetében keletkezett. A helyiek délelőtt az idős, egyedülálló embereken segítenek, tűzifát vágnak és befűtenek náluk. A bodrogközi településen hétfőn szünetet rendeltek el az óvodában és az iskolában.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!