Judit
-2 °C
8 °C

Engedély nélkül üzemelt az új veszprémi börtön

2003.06.03. 07:40
A 200 éves "lelakott" veszprémi várbörtönből engedély nélkül költöztették át a rabokat az új, de még át nem adott modern börtönbe. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) technikai okokra hivatkozva elhalasztotta a keddre tervezett átadást. A BVOP illetékese elismerte, későn nyújtották be kérelmüket a használatbavételi engedélyért.
"Technikai okok" miatt elmarad az új veszprémi börtön keddre tervezett hivatalos átadása, értesült a Népszabadság. A 2,6 milliárd forintból épült, 216 fogvatartott elhelyezésére alkalmas építmény átadását a BVOP értesítése szerint későbbre halasztják.

Költözés suttyomban

A Népszabadság úgy tudja, a rabok és az őrök már május 24-én átköltöztek a veszprémi várban lévő, több mint 200 éves, leromlott állagú régi börtönből az új épületbe. A költözéskor még nem volt használatbavételi engedély az új intézményre, sőt a büntetés-végrehajtás részéről akkor még be sem adták az ehhez szükséges kérelmet az önkormányzathoz. Az új helyen azonban már működik a konyha, az ügyvédek is oda járnak ügyfeleikhez beszélőre.

Modern börtön
Az idő előtti költözés miatt a raboknak nemigen volt panaszuk: az új veszprémi az ország legjobban felszerelt börtöne. A fogvatartottakat egy-, két-, három- és négy személyes, hideg-meleg vizes mosdóval, WC-vel, rádióval,televízióval ellátott zárkákban helyezték el. Nagyméretű közösségi terek, foglalkoztatók, sétaudvarok, sportpálya, kondicionáló terem, könyvtár biztosítják a szabadidő hasznos eltöltését. A vallásgyakorláshoz egy kápolnát kaptak a rabok.

"Az önkormányzathoz csak május 28-án érkezett meg az új börtön használatbavételi engedélyének kérelme a BVOP-től" - közölte Büky Szilvia, Veszprém jegyzője, hozzátéve, hogy mindent elkövettek a minél gyorsabb ügyintézésért, így két nap múlva már ki is adták a jogerős engedélyt.

Az ÁNTSZ-t sem értesítették

Bujdosó László, az ÁNTSZ Veszprém megyei főorvosa azt nyilatkozta a Népszabadságnak, az új börtönben működő konyha a használatbavételi engedéllyel egy időben megkapta a működési engedélyt is. Mind a jegyző, mind a tiszti főorvos azt mondta, hivatalosan nincs tudomásuk arról, hogy a rabok és őreik már egy hete engedély nélkül használják az épületet és annak berendezéseit.

A BVOP éppen azon a napon - múlt pénteken - mondta le a keddi megnyitóünnepséget, amikor a veszprémi önkormányzat kiadta számára a szükséges engedélyeket. A BVOP illetékese elismerte, hogy adminisztrációs hiba miatt későn nyújtották be kérelmüket a használatbavételi engedélyért.

A börtön építéséről még 1999-ben döntöttek; akkoriban csaknem kétszázan töltötték büntetésüket, illetve vártak az ítéletre az eredetileg 55 fősre tervezett börtönben.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!