Emőke
8 °C
19 °C

Börtön a titkolózó papnak

2001.09.04. 16:40
Franciaországban háromhavi felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy püspököt, amiért nem értesítette a hatóságokat a tudomására jutott pedofil bűncselekményekről. A püspök nem hivatkozott gyónási titokra.
A precedens értékű bírósági eljárás 2001 januárjában kezdődött, röviddel azután, hogy Pierre Pican bayeux-i püspök egyik korábbi beosztottját 18 évi elzárással sújtották 11 kiskorú ellen elkövetett szexuális agresszió és erőszak miatt. Pican püspököt tanúnak idézték be a perre, ahol fény derült arra, hogy bár ismerte paptársa bűneit, nem tartotta kötelességének, hogy a törvény kezére adja a pedofil papot.

Egyszerű állampolgár

Az ellene indított perben a nagy tekintélyű egyházi méltóságot egyszerű állampolgárként idézték a törvény elé bűncselekmény eltitkolása miatt. Az eljárás során a 67 éves vádlottnak nem sikerült meggyőznie a bírókat az általa különös becsben tartott titoktartási kötelezettség törvényen felül álló voltáról. Nem hivatkozott gyónási titokra, mert nem volt gyóntatója beosztottjának, és a sorozatos pedofil visszaélésekről még az elkövető beismerő vallomása előtt, más munkatársaitól is értesült. A bűncselekménnyel szembesülve meg sem próbálta rávenni az apátot, hogy adja fel magát a hatóságoknak, ehelyett pszichiátriai kezelésre küldte, majd néhány hónap után egy másik egyházmegyébe helyezte vissza aktív szolgálatba.

A bíróság a püspök bűnéül rótta fel azt is, hogy cinkos együttműködése következtében a bűnelkövető több korábbi áldozata esett el a jogi elégtétel lehetőségétől, ügyük ugyanis elévült, mire az apátot bíróság elé állították. Pican püspök elítélése az első eset Franciaországban, amelynek során állampolgári kötelességének súlyos negligálása miatt egyházi tisztségviselőt marasztaltak el.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.