Salamon
7 °C
13 °C

Szexbotrányba fullad a norvég populista párt

2001.02.14. 15:51
Drámaian visszaesett a norvég jobboldali populista Haladó Párt támogatottsága, miután szexbotrányok egész sora robbant ki. Sokan úgy vélik, belső háborúról van szó.
A történet azzal kezdődött, hogy Terje Söviknest, a norvég, jobboldali populista Haladó Párt egyik alelnökét azzal vádolták meg, hogy megerőszakolt egy 16 éves leányt. Söviknes azonnal felajánlotta, hogy lemond, bár hozzátette, hogy erőszakról szó sincs, a lány saját szándékából feküdt le vele.

Söviknes azonban a továbbiakban igen ügyetlenül védekezett, mert mentségéül csak annyit tudott felhozni, hogy mindketten erősen ittasak voltak. Ha ez még nem vette volna el a közvélemény kedvét teljesen a politikus arcától, akkor ügyetlen bocsánatkérése biztosan. Söviknes a tévében közölte, hogy harmincas férfiként talán nem lett volna szabad ilyen fiatal lánnyal lefeküdnie.

Annál is kellemetlenebb a történet a ,,rendpárti", szélsőjobb kapcsolatokkal is rendelkező párt számára, mert az ifjúsági szárny rendre az erőszakot elkövetők ,,vegyszeres ivartalanítását" követeli..

Több botrány is lappang a párt berkeiben

Söviknes esete ráadásul csak egy a szexbotrányok egész sorából, melyek az elmúlt időben a Haladó Pártban felszínre kerültek. Kiderült, hogy a nőkkel való hasonló bánásmód elő-előfordul a párt kongresszusain. A 21 éves Cathrin Rustöen a múlt héten a küldöttek nyilvánossága előtt mesélte el, hogy megerőszakolta egy magas rangú pártfunkcionárius. Pletykák szerint maga Chim Kjölner, a nagyhangú ifjúsági csoport oslói szervezetének vezetője volt ez a bizonyos tisztviselő. Ez a bejelentés vezetett egyébként Söviknes ügyének napvilágra kerüléséhez. A pártvezetés ráadásul kénytelen volt beismerni, hogy az állításokról már tavaly ősszel tudott.

Több hasonló történet is kering a párton belül egyes női tisztségviselőkkel kapcsolatban; nemrég a párt alelnöknője utasította vissza a vádakat, melyek szerint poziciójához ,,mások nadrágján keresztül" vezetett az útja. A rendőrség jelenleg vizsgálódik az ügyben, Kjölner kihallgatása várható.

Politikai machinációról van szó?

Sokan úgy vélekednek, az egésznek a hátterében Carl Hagen, a párt elnöke áll. A Haladó Párt ugyanis a botrány kirobbanását megelőzően hosszabb ideje vezette a népszerűségi listákat a kormányzó szociáldemokrata párttal szemben. Hagen a vélekedések szerint az esetek kiszivárogtatásával olyan emberektől kívánt megszabadulni, akik túlzott radikalizmusuk, mosdatlanságul miatt veszélybe sodorhatják miniszterelnöki ambícióit. A botrány kirobbanását megelőzőleg már komoly belső harcok voltak a pártban. Hagen manővere - ha ő áll az események mögött - azonban visszafelé sült el.

Padlóra küldte a botrány a pártot

A pártnak ugyanis nagyon sokat ártott a botrány. A The Norway Post nevű, Oslóban megjelenő angol nyelvű napilapban megjelent felmérések szerint a megkérdezettek fele elégedetlen a pártvezetés teljesítményével. A botrány kirobbanása előtt tízből kettő válaszoló vélekedett csak így. Az emberek negyede úgy hiszi, a párt vezetői igen ügyetlenül kezelték az ügyet. Hosszú idő óta először pedig a kormányzó szociáldemokraták jóval megelőzték a Haladó Pártot, aminek támogatottsága több mint tíz pontot zuhant.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!