Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Beutazási tilalommal készül a madárinfluenzára Bush

2005.11.02. 20:48
Hétmilliárd dollárt különített el a madárinfluenza elleni védekezésre George Bush. Az elnököt máris bírálják, mert az emberről emberre terjedő vírus várható kialakulási helyén, Kelet-Ázsiában csak negyedmilliárd dollárt költene megelőzésre.

Utazási tilalmat is bevezethet az Egyesült Államok, ha kifejlődik a madárinfluenza emberről emberre terjedő mutációja. Az amerikai felkészülési tervet szerdán hozták nyilvánosságra.

Bush elnök 7,1 milliárd dollárt különített el a felkészülésre. Ennek csak elenyésző részét, 251 millió dollárt költene a madárinfluenza kelet-ázsiai terjedésének megelőzésére. A terv bírálói szerint ez nagyon kevés, főleg, hogy a szakértők szerint a vírusmutáció valószínűleg a nyugat-európai és az amerikai szinvonal alatti közegészségüggyel bíró térségben alakulhat ki.

Az amerikai terv szerint a vírusmutáció akár a lakosság harmadát is megfertőzheti és akár 1,2 millió ember halálát is okozhatja. A legveszélyeztetettebb korcsoport az iskoláskorú gyerekeké, itt negyven százalékos fertőzési aránnyal számolnak.

A terv szerint nagyon fontos, hogy az állami egészségügyi hatóságok megfelelően rangsorolják a betegeket a fertőzés súlyossága szerint, nehogy bepánikolt betegek lepjék el a kórházakat, lehetőséget teremtve ezzel a vírus gyors terjedésének. Az amerikai kormány becslése szerint a járvány akár 180 milliárd dollárral is megterhelheti az egészségügyi kasszát.

Oroszországban már a H5N1 vírus egyre intenzívebb terjedésétől tartanak. Szergej Dankvert, az orosz mezőgazdasági felügyelet vezetője szerint a vírusfenyegetés jövőre "megszázszorozódhat". Ezt azzal indokolta, hogy a járvány Oroszország európai része felé tart, ahol tízszer nagyobb a baromfiudvarok sűrűsége, mint Szibériában.

Az orosz illetékes ugyanakkor kizártnak tartja, hogy az emberről emberre is terjedő vírusmutáció Oroszországban alakuljon ki.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.