Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Azonos jogokat a csúnya paradicsomoknak!

2004.12.09. 16:34
Fontosabbnak tartja a paradicsom ízénél a külalakját a floridai paradicsom-terméktanács. A testület megtiltotta a nem tökéletes gömbformájú, ellenben nagyon finom rusnyánérő fajta forgalmazását. A termelő Joe Procacci szerint a terméktanács retteg a jóízű paradicsomoktól.

Árusításra alkalmatlannak találta Joe Procacci csúnya, de finom paradicsomait a floridai paradicsom-terméktanács, írja a USA Today. Procacci öt évvel ezelőtt nemesítette az UglyRipe (rusnyánérő) névre keresztelt fajtát, melynél a külcsín helyett az ízre koncentrált. Terméke hamarosan nagyon népszerű lett, mivel a formára szabott, üvegházi jellegű paradicsomok pozdorjaízével szemben zamatos.

Az íz nem számít

#alt# A rusnyasága ellenére kelendő fajtának köszönhetően Procacci háromszorosára növelte eladásait, írja a lap. Három évig nem is zavarta senki az üzletét, akkor azonban a floridai paradicsom-terméktanács megvonta a rusnyánérő fajta addigi kedvezményeit. Az 1937-ben a kistermelők terményeinek piacra jutását segítendő létrehozott terméktanácsoknak ugyanis joga van meghatározni a piacra kerülés feltételeit, többek között a termény formáját.

A floridai paradicsom-terméktanács szerint pedig a paradicsom nagy, feszes és olyan szabályos, mint egy golyó. Az íz, még ha nem is emlékeztet a paradicsoméra, nem számít. Engedély hiányában Procacci télen, amikor a legnagyobb lenne rá a kereslet, nem árusíthatja paradicsomát Floridán kívül.

Harcban az emlékekkel

Procacci szerint a terméktanács egyszerűen retteg a jóízű paradicsomtól. Pedig véleménye szerint a rusnyánérő nem versenytársa a minden közért polcain megtalálható floridai pozdorjaízű kerek fajtáknak, hiszen eleve kétszer annyiba kerül, és csak delikáteszekben kapható, írja a USA Today.

A rusnyánérő kinemesítője szerint termékével csak a még éretlenül leszedett, tartósítókkal elgázosított paradicsom ízétől már undorodó amerikaiak igényeit elégíti ki. Procacci szerint ez dühítheti igazán a terméktanácsot.

Reggie Brown, a tizenkét tagú terméktanács vezetője másképp látja a helyzetet. "Ha piacra engednénk a rusnyánérőt, hogyan tagadhatnánk meg a piacra jutást a többi tökéletlen formájú paradicsomtól", kérdezte a USA Todaynek nyilatkozva. Az ízkérdésről is sajátos véleménye van. "Mindenkiben feltámadnak az érzelmek, ha a háztáji paradicsomok ízére gondolnak. Márpedig, ha azt vennénk standardnak, azt sosem teljesíthetnénk. Az emlékeknek sosem lehet megfelelni", véli Brown.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.