Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

A fotó, amely legyőzte a Sundance Kölyköt

2000.04.05. 14:00
Egy ismeretlen gyűjtő 85 ezer dollárt adott azért a fényképért, amely lebuktatta a Vadnyugat legrettegettebb bankrablóit, Butch Cassidyt, a Sundance Kölyköt és bandájukat. A gengszterek ugyanis gonosz tréfaként elküldték a kirabolt banknak a róluk készült csoportképet, melyet nemsokára ,,Wanted" poszter formájában többezer példányban láthattak viszont.

A filmplakát
Egy árverésen 85 ezer dollárért kelt el az a fénykép, amely lebuktatta a Vadnyugat legrettegettebb bankrablóit, Butch Cassidyt, a Sundance Kölyköt és bandájukat. A western-relikviákat gyűjtő James D. Horan hagyatéka legértékesebb darabját, a Fort Worth-i John Swartz fényképész által szignált csoportképet egy magángyűjtő vette meg hétfőn, a Swann Galleries New York-i aukciósház árverésén.

A Vad Banda néven elhíresült csapat a legenda szerint egy nevadai bank kirablása után testületileg kalapot vásárolt, majd lefényképeztették magukat az új fejfedőkben. Butch és társai a vadnyugati divattól ugyancsak elütő keménykalapokban feszítenek a fényképen, melyet viccből elküldtek a banknak is.

A tréfa azonban visszafelé sült el: a bank átadta a fényképet a Pinkerton detektívirodának, amely fél Amerikát teleragasztgatta a kép alapján készült ,,Wanted" poszterekkel. Butch Cassidynek, a Sundance Kölyöknek és a többieknek közel akkora volt az ismertsége, mint az elnöknek - így nem lehet bankot rabolni. Ráadásul a rendőrök is a nyomukban voltak, Cassidy (polgári nevén Robert LeRoy Parker) és a Kölyök (Harry Longbaugh) ezért Dél-Amerikába menekült. Feltételezések szerint 1908-ban a bolíviai kormány katonáival folytatott összecsapásban vesztették életüket.

William "Hírek" Carver, Harvey Logan "Kid Curry", Harry Longbaugh, a "Sundance Kölyök", Ben Kilpatrick, a "Magas Texasi", és Robert Parker "Butch Cassidy"

A banda egyik tagja, a Kid Curry álnéven ismert Harry Logan az Államokban maradt, ahol nyughatatlansága okozta vesztét. Egy knoxville-i kocsmai verekedés során beverte egy férfi orrát, majd lelőtte a két rátámadó helyi rendőrt. Hamarosan elfogták Jeffersonville-ben, és életfogytiglani börtönre ítélték. Egy seprűből kihúzott drót segítségével megszökött a börtönből, ám ekkorra már rosszul mentek a dolgok. Néhány hónappal később, egy félresikerült bankrablási kísérlet után megölte magát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.