Zalán
6 °C
19 °C

A bontott vágaton keresztül hozzák ki a búvárt

2002.01.29. 16:01
Infúziót, meleg élelmet kapott az Esztramos barlangban rekedt búvár. A mentők eldöntötték, hogy milyen stratégai szerint hozzák a felszínre a kimerült búvárt. Az egyik lehetséges megoldás veszélyesebb, de gyorsabb, a másik biztonságosabb, ámde lassabb. A mentésben részt vevők az utóbbi mellett döntöttek.
Döntöttek a mentést irányítók, hogy milyen módszerrel hozzák ki a barlangból a szombaton bentrekedt búvároktatót. Két módszer is kínálkozott a mentésre. Az egyik, hogy merüléssel, kísérő jelenlétében hagyja el a járatot a búvár. Ez megterhelő és veszélyes manőver, mivel nem biztos, hogy fizikailag és lelkileg alkalmas a búvár a merülésre.

A másik, sokkal egyszerűbb módszer, hogy a kirobbantott vájaton keresztül viszik a szabadba. Ennek a megoldásnak egyelőre gátat szab, hogy a kérdéses barlangfalat egyelőre nem sikerült áttörni.

Nem vállalják a merülést

Virág Tamás alezredes, a mentés egyik irányítója az Indexnek elmondta, döntöttek a mentéssel kapcsolatban: folytatják a járat mélyítését, ugyanis ezen keresztül hozzák ki a bajba jutott oktatót. Mint mondta, az üregtől mintegy 1,5-2 méter választja el a mentőket, akik a haditechnikai intézettől kapott robbanóanyagokkal mélyítik a vájatot. Az alezredes szerint jó esély van arra, hogy estig kiszabadítsák a bentrekedt búvárt.

Azóta, hogy a mentés egyik vezetője bejutott abba az üregbe, ahol a búvár tartózkodik, folyamatos váltásban mennek le a mentők; nem hagyják magára az oktatót.

Infúziót, élelmet kapott

Közben sikerült infúziót adni a fiúnak, és kapott italt, élelmet - mondta az Indexnek Indexet Kertész Gábor, a miskolci speciális mentők egyik tagja.

Lassan három napja tartózkodik a Bódvarákó melletti Esztramos barlangrendszerben a 26 éves búvároktató, akinek egy ismeretlen barlangrész feltárása közben elszakadt a biztosítókötele. A búvár a zavaros vízben nem tudott tájékozódni, így nem jutott el a kiindulási pontra. Tapasztalt búvárként sikerült találnia egy levegős kürtőt, ahol kivárhatta, amíg társai kedden megtalálták.

A mentésen több csoport, összesen 200 ember vett részt. Czakó László, az Észak-magyarországi Búváregyesület tagja, a mentés egyik vezetője jutott be először abba a kürtőbe, ahol az oktató megrekedt. A tapasztalt búvár az utolsó, sikeres merülés előtt pár perccel azt nyilatkozta az Indexnek, hogy nagyon bizakodó.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.