Ákos, Bátor
-1 °C
12 °C

Cápahalál a Camponában

2000.05.20. 14:18
Május 26-án nyílik meg a nagyközönség számára a Campona áruház Tropicarium névre keresztelt részlege. A budafoki óriásakvárium sztárjai, cápák, piranhák, ráják, alligátorok egyebek pénteken érkeztek meg szolgálati helyükre. A hét cápából álló kontinges egyik példánya sajnos nem élte túl a sokezer kilométeres szállítást.
Üvegfalú folyósó a medence alatt
A Campona áruház Tropicarium névre keresztelt részlegében rengeteg akvárium (piranhákkal, diszkosz-, doktor- és még rengeteg egyéb színes halakkal), továbbá alligátoros terrárium lesz látható. A fő attrakció azonban a tényleg lélegzetelállító, másfél millió literes, részben üvegfalú medence lesz, amely alatt egy szintén üvegfalú folyósón keresztül át is lehet sétálni.

A medencében hét cápa (két kissé testesebb barna, és öt igen brutális ábrázatú homoki tigriscápa) és több rája lesz látható, a cápák közül a legkisebb másfél, a legnagyobb két és fél méter nagyságú, és (remélhetőleg) még mintegy negyven évig fognak élni, és nőni.

Cápakonzenv
A húsz-huszonkét órás repülőút, és a kissé hosszúra nyúlt vámvizsgálat után, végül este fél tizenegyre érkezett meg a cápákat szállító kamion a Campona parkolójába. Az egyenként tíz-tizenkétezer dollár értékű halakat Miamiból szállították Budapestre, nagyjából ugyanennyiért (fejenként). Az állatok speciális, vízkeringetővel felszerelt tartályokban tették meg a hosszú utat, amire azért volt szükség, mert különben megfulladtak volna (a barna cápa egyáltalán nem, a homoki tigris cápa pedig csak korlátozott ideig képes álló helyzetben lélegezni). Az állatok medencébe helyezését lassította, hogy a szállítótartályokban lévő víz hőmérséklete több fokkal eltért a nagy medence vízhőmérsékletétől ezért, még az áthelyezés előtt - a tartálybéli víz fokozatos lecserélésével -- hozzá kellett szoktatni őket a kissé melegebb vízhez.

Barna 1 rögtön úszni kezdett
Elsőként az előzőleg legrosszabb állapotúnak vélt barna cápát (barna 1-et) helyezték át új otthonába, szerencsére az állat rögtön úszni kezdett és később sem merült fel semmilyen probléma vele kapcsolatban. A második barna cápa viszont az este szomorú főszereplőjévé vált, mivel a behelyezés után azonnal ,,lefeküdt" a medence aljára, ahonnan csak az egész estés szolgálatot teljesítő búvárok tudták kimozdítani. Az ilyenkor szokásos módszer szerint Barna 2-t a búvárok úgy próbálták úszásra bírni, hogy a felúsztak vele a víz tetejéig és ott elengedték, hogy onnan magától ,,vitorlázzon" előre (mintha egy papírrepülőt engednénk el).

Élesztési kísérlet
Sajnálatos módon azonban, a kezdeti reménykeltő farkcsapások után az állat egyre inaktívabbá vált, mivel - a kanyarodásra való majdnem teljes képtelensége miatt -- állandóan a medence falának, vagy az abban lévő tárgyaknak ütközött. Az ilyen ütközések után aztán tehetetlenül süllyedt a fenékre. A helyzet később olyan súlyossá vált, hogy az állatot (hajnali három körül) kiemelték a vízből és visszatették a vízkeringetős tartályba, hátha ott magához tér, sajnos ott tartózkodásomig ez nem következett be (pedig még meg is simogattam).

In memoriam Barna "kettő" cápa
A Tropicarium Campona aztán sajtóközleményben tudatta a szomorú hírt: hiába próbáltak meg mindent, és küzdöttek hajnalig a szakemberek az egyik a már a megérkezésekor teljesen kimerült második barna cápán nem tudtak segíteni, és az állat reggel 6 órakor elpusztult. A sajtóközlemény szerint a szomorú esetet az okozta, hogy a Miami-Madrid repülő út lényegesen tovább tartott a tervezettnél, továbbá a szerződésben vállaltakkal ellentétben a szállítás alatt nem biztosították a Tropicarium emberei számára a folyamatos ellenőrzés lehetőségét.

A többi hat cápa, köztük a másik barna cápával kitűnő állapotban van, sőt már igen jó étvággyal ettek is.

Homoki tigriscápa
Piranha szolóban
Rája

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Franciaország

Élménytúra Korzikán.