Piroska
-10 °C
1 °C

Mintegy négyszáz gyanúsított illegális CD-másolás miatt

2001.08.06. 14:05
A rendőrség több száz házkutatást tartott, amiért néhány számítógépes guru illegállisan másolt programokat, majd értékesítette az interneten. A nyomozók a forgalmazókon kívül a vásárlókat sem kímélték, így mintegy négyszáz gépet koboztak el eddig. Az illegállis CD-khez bárki hozzájuthatott, aki elolvasta a HIX játék nevű levelezőlistáját, és ezerötszáz forintos áron leadta megrendelését.
A rendőrség mintegy négyszáz embernél tartott már házkutatást, akik feltehetőleg illegálisan másolt programokat vásároltak. Neidert Imre, a Paksi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője az Indexnek elmondta: az egész országra kiterjedő ügy tavaly kezdődött, amikor egy paksi kft. alkalmazottját lefülelték, amiért nem jogtiszta szoftvereket árusított.

A nyomozás során sikerült eljutni Budapesten a fő forgalmazókhoz, akik az interneten kínálták portékáikat. Ezerötszáz forintért bárki rendelhetett tőlük játékokat, amit utánvétellel kellett kifizetni. Kiterjedt, jól megszervezett hálózatról nem lehet beszélni, de többen meglátták az üzletet a másolásban, és tovább sokszorosították a megrendelt programokat, akárcsak a paksi gyanúsított.

HIX-listán árulták a játékokat

Nyílt titok volt, hogy a HIX játéklistáján maguk a moderátorok árulták a programokat - mondta el az Indexnek Fekete Sándor, aki megrendelőként szintén gyanúsított. Két rendőr három héttel ezelőtt jelent meg tapolcai lakásán, és pakolta össze a számítógépét. Elmondása szerint az ügy két évvel ezelőttre tehető vissza, amikor a levelezőlistán segítettek egymásnak játékokat találni. A moderátorok külön használt nickkel írtak, és ajánlották fel a segítségüket.

A hetvenegy éves Fekete Sándor elképzelhetőnek tartja, hogy találnak a gépén nem jogtiszta szoftvereket, de állítása szerint csak azért, mert az internetről töltött le a mindennapi életet megkönnyítő segédprogramokat. Arra a kérdésre, hogy az ügyben mennyiben érintett, csupán így válaszolt: nem találtak nála hamis CD-ket.

Hollósi József, a HIX szülőatyja az Indexnek elmondta: vasárnap értesült a nyomozásról, ezért még nem ismeri a részleteket. Eddigi információi szerint egy fiatalemberről, a játéklista egyik moderátoráról van szó. A gyanú miatt a rendszerhez való jogosultságát hamarosan megszüntetik, így a társadalmi munkában végzett moderálást nem folytathatja tovább.

Eddig három gép tiszta

A rendőrség nem tudja pontosan, milyen programokat árultak az elkövetők, de a postai nyilvántartással eljutottak a megrendelőkhöz - folytatta Neidert Imre. Ez már elegendő okot adott a házkutatásokhoz. Eddig 350-360 gépet vizsgáltak meg a szakértők, és ezekből csak háromnál nem találtak tiltott programokat.

Nem minden gyanúsítottat kívánnak bíróság elé vinni, néhányan megrovással megúszhatják az ügyet. A nyomozás még nem zárult le, szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt számos számítógép átvizsgálása még hátravan.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.