Dömötör
12 °C
14 °C

Félmilliót követel egy mozgássérült a Centrál Kávéháztól

2001.09.27. 16:47
Kapcsolódó cikkek (1)
Egy mozgássérült fiatalember félmillió forintra beperelte a Centrál Kávéházat, amiért nem úgy alakították ki a többszintes patináns vendéglátóhelyet, hogy a fogyatékosok is könnyedén mozoghassanak benne. Az egyetemi hallgató vécére is csak a konyhán keresztül, egy szolgálati lifttel tudott menni. Ezenfelül egy pincér a háta mögött bunkónak nevezte, barátnőjénének pedig azt ajánlotta, többet ne jöjjenek ebbe a kávéházba.
A Centrál Kávéház története az 1800-as évekre nyúlik vissza
Egy mozgássérült fiatalember félmillió forint nem vagyoni kártérítést követel, amiért egy budapesti kávéházban fogyatékossága miatt sorozatos megaláztatások érték. Nagy Bendegúz 2000 márciusában látogatott el barátaival a felújított Centrál Kávéházba, ahol nyomát sem tapasztalta annak, hogy fel lennének készülve a tolószékkel érkező vendégekre.

A konyhán keresztül ment vécére

A Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt az építészhallgató elmondta: már a bejárat előtti magas lépcsőfoknál gondjaik akadtak, ugyanis a pincérek annak ellenére sem jöttek ki segíteni, hogy látták őket az utcán várakozni. Asztalt sem kaptak egykönnyen, a zsúfoltság miatt több vendéget is fel kellett állítani, a kiszolgálók pedig csöppet sem voltak segítőkészek.

Legmegalázóbban mégis akkor érezte magát, amikor a konyhán keresztül átkerekezve egy szűk szolgálati lifttel tudta csak megközelíteni az alagsori mellékhelyiséget. Az oda vezető lépcső ugyanis a mozgássérültek számára teljesen alkalmatlan. Nagy Bendegúz egy hónappal később ismét ellátogatott a kávéházba, de semmilyen változást nem tapasztalt. Az első emeleti éttermi részen vacsorázott barátnőjével, ahová csak az üzletvezető közbelépésével tudott feljutni, szintén egy személyzeti lifttel. Az egyik pincér ekkor a háta mögött bunkónak nevezte, és azt tanácsolta a barátnőjének, hogy többet ne jöjjenek ide.

Türelmi idő 2005-ig

Nagy Bendegúz megalázottnak érezte magát a kávéházban
A Centrál Kávéház Kft. jogi képviselője azzal védekezett, hogy az esélyegyenlőségről szóló törvény 2005-ig ad haladékot a helyiségek "akadálymentesítésére". Az épületet amúgy is csak bérlik, és az építési engedélyt sem ők kérték. A felperes ügyvédje ellenben hangsúlyozta: felújított vagy újonnan épített közhasznú épületeknél nincs haladék, így figyelembe kell venni a mozgássérültekről szóló jogszabályokat, amik alól, mint üzemeltető sem bújhatnak ki. Az alperes egyébként azt is vitatja, hogy a kávéház egyáltalán közhasznú épület lenne.

A tárgyalás november végén folytatódik, amikor a vélt diszkrimináció miatt tanúként hallgatják meg Nagy Bendegúz barátnőjét. Az a kérdés is megválaszolásra vár, hogy a törvények figyelembevételével alakították-e ki a kávéházat.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.