Miklós
-7 °C
2 °C

Szabálysértő a Coca Cola gerillakampánya

2005.04.17. 12:13
A matricázó street-art divatot meglovagoló reklámkampányt folytat a Coca-Cola Magyarország, az utcákat gyakorlatilag elárasztják a narancssárga ragaszok. Bár nagyon nehéz tetten érni a konkrét elkövetőket, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne felelősségre vonni a szabálysértést elkövető megrendelőt.

Egyre több helyen tűnnek fel az utcákon a szénsavas, narancsízű üdítőital legújabb "viral" kampányának reklámmatricái. A "bamboocha" életérzést népszerűsítő, "szőke kóla" fogyasztására sarkalló narancsszínű ragaszokhoz könnyen hozzá lehet jutni, a reklámkampány kezdetén például a 130 ezer példányban megjelenő Pesti Est egyik tavaszi számából bárki kiszedhette és a kívánt helyre tapaszthatta.

A lehetőséggel éltek is sokan, legalábbis erre utal a jelenleg tapasztalható utcakép. Villanyoszlop, pad, buszmegálló, telefonfülke, házfal, kerítés - a potenciális reklámfelületek száma végtelen, és ezt persze tudják jól a fiatal célközönséget célba vevő píárosok is.


Fotó: Index

A matricázó street-art divatot meglovagoló módszer azonban nem tetszik a közterület őreinek. "Csak az erre kijelölt helyeken lehet reklámokat elhelyezni a közterületeken, és ha bármiféle szabálytalanságot tapasztalunk, felkeressük a hirdető céget, és ha nincs érvényes engedélyük a hirdetmények kihelyezésére, akkor hivatalból szabálysértési eljárást kezdeményezünk" - mondta el az Indexnek Garamszegi Andrea, a Fővárosi Közterület-felügyelet szóvivője.

A közterület-felügyelők önállóan, vagy lakossági bejelentés alapján ellenőrzik a fővárosi tulajdonban álló útvonalakon a az illegálisan felragasztott plakátokat és hirdetményeket. "Mi nem foglalkozunk azzal, hogy politikai, vagy reklámkampányról van szó, ha kell intézkedünk" - mondja Garamszegi Andrea.


Fotó: Index

A módszer lényege persze, hogy nagyon nehéz tetten érni a konkrét elkövetőket, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne felelősségre vonni a szabálysértést elkövető megrendelőt, azaz a céget akinek a tolakodó reklám az érdekében áll. A közgyűlési rendelet értelmében a nem hirdetmények elhelyezésére szolgáló berendezéseken, épületek falain elhelyezett falragaszok elhelyezéséért ugyanis a reklámozott természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vezetője vonható felelősségre.

Így feljelentés, és szabálysértési eljárás elé néz a Coca-Cola Magyarország Szolgáltató Kft., bár a multinacionális cég magyarországi vállalatát valószínűleg nem vágja majd földhöz a kiszabható, legfeljebb ötvenezer forintos bírság. Az Index szerette volna megkérdezni a cég közkapcsolati és kommunikációs igazgatóját is az internetet is behálózó (lásd szanalmas.hu) kampány matricás vonatkozásáról, de Kallós Andrást többszöri próbálkozásra sem tudtuk idáig elérni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!