Ágnes
-13 °C
0 °C

Columbia-darabokat lopott a NASA szakértője

2003.04.26. 09:17
Csütörtökön letartóztatták azt a NASA-alkalmazottat, aki a februárban lezuhant Columbia űrsikló maradványainak felkutatásakor a pár roncsdarabot megtartott magának. Az Egyesült Államok ötezer dollárra becsüli a kárt.
Sikkasztással, lopott áruk szállításával és hamis tanúzással vádolja az amerikai állam Michael Pankiewiczet. A Kennedy Űrközpont 44 éves minőségbiztosítási szakértője ugyanis a tragikus sorsú Columbia űrsikló földre zuhant maradványaiból tulajdonított el nem részletezett mennyiségű és jellegű roncsdarabot.

Kereste a roncsokat

Mint ismert, a Columbia űrrsikló februás 1-én kéthetes küldetés után a Föld légkörében darabokra esett, roncsai Texas állam keleti részén csapódtak be. A NASA akkor arra figyelmeztette a helyi lakosságot, hogy tartsák távol magukat az űrsikló maradványaitól, mert azok mérgezőek lehetnek.

Pankiewicz a baleset napjától március végéig a roncskereső NASA-csapatok tagjaként dolgozott Texasban és Floridában. A roncsdarabokat, amelyeket ekkor magához vett, vagy egy részüket vélhetően eladta.

Mem sokkal az űrsikló katasztrófája után felpörgött az eBay aukciós portálon a Columbia-emléktárgyak forgalma. Eredeti roncsdarabok is kikiáltásra kerültek, ezeket a liciteket azonban a NASA kérésére lezárta az eBay.

Vitte és hazudott

Pankiewicz bűnlajstromát növeli, hogy a Columbia darabjait magával vitte egyik amerikai államból a másikba. Emellett félrevezette azt NASA-szakembert aki az eltűnt maradványokról érdeklődött nála.

A floridai bírósághoz beadott büntetőfeljelentésben visszaköveteli az ötezer dollár értékűre becsült űrsiklómaradványokat, vagy hasonló értékű értéktárgyat kér cserébe, amennyiben azok a joghatályán kívül eső területre kerültek az eltelt idő alatt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!