Árpád
-2 °C
9 °C

Pénzmosás miatt nyomoznak a Commerzbanknál

2005.08.14. 11:12
A negyedik legnagyobb a német bank ellen a svájci és a német hatóságok is vizsgálatot indítottak pénzmosás gyanúja miatt. Most már Klaus-Peter Müllerre, a Commerzbank elnökére is kiterjesztették a nyomozást.

Azt gyanítják a hatóságok, hogy a Commerzbank segített tisztára mosni az orosz telekommunikációs privatizálások során kétes körülmények között keletkezett pénzeket. A Commerzbank mostani főnöke, Klaus-Peter Müller a kilencvenes években még az oroszországi üzletekért felelt a cégnél.

A frankfurti ügyészség a múlt év vége óta nyomoz, és a pénzmosás gyanúja még mindig rávetül a banknál dolgozó menedzserekre. A távozott csúcsszintű vezetők között van Andreas de Maiziere, a személyzeti ügyek főnöke, aki szintén hosszabb ideig felelt a Commerzbank közép- és kelet-európai üzleteiért.

A nyomozás során lakásokat és irodákat kutattak át, a nyomozók felléptek svájciak ellen is, akik állítólag orosz pénzmosókat láttak el jogi tanácsokkal.

Német sajtóértesülések szerint 100 millió, illegális üzletekből szerzett euró futott végig a Commerzbank számláin, a pénzt a Bermudákon és Cipruson át csempészték be Nyugat-Európába. Az ügyben szerepel az időközben feloszlatott First National Holding luxemburgi cég, amelynek állítólag többségi részesedése volt a szentpétervári Telekominveszt állami vállalati holdingban. A First National Holdingnak a Commerzbank volt a vagyonkezelője. A szovjet-orosz állami vállalatok árusítója Leonyid Rejman, a jelenlegi orosz távközlési miniszter volt, akit állítólag szoros szálak fűznek Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.