Mária
-7 °C
3 °C

Kiműveli a gyilkosokat a Helyszínelők

2006.02.10. 17:32
Klórral szétroncsolt DNS-nyomok, elégetett ruhák és eltüntetett gyilkos fegyverek nehezítik az amerikai rendőrök dolgát a CBS népszerű sorozatának, a Helyszínelőknek az indulása óta. Szerencséjükre, a gyilkosok nagy része "elég hülye".

Amikor Tammy Klein helyszínelő nyolc éve munkába állt, még egy rendőr sem hallott olyasmiről, hogy egy gyilkos hipóval tisztította volna fel maga után a véres koszt. Manapság, ha nem is mindennapos, de elterjedt módszer a bűnözők körében, hogy a hátrahagyott DNS-mintákat megsemmisítő tisztítószert használják. A Los Angeles-i rendőrök szerint erről egy tévésorozat, a CBS-en futó Helyszínelők tehet, írja a vetélytárs csatorna, az NBC híradója.

Ösztönöz és művel

Az ügyészek és a nyomozók már évek őta panaszkodnak a "Helyszinelők-hatásra". Az esküdtszékek a sorozat hatására minden piszlicsáré ügyben a sorozatban látottakhoz hasonló, szuperkütyükkel begyüjthető megdönthetetlen bizonyítékokra várnak. De a "Helyszínelők-hatás" része az is, hogy az elkövetők is egyre rafináltabbak.

A sorozat "gyakorlatilag kiképzi a gyilkosokat. Néha az az érzésem, hogy ösztönzi is őket" - nyilatkozta az NBC-nek Ray Peavy, a Los Angeles-i rendőrség gyikossági osztályának vezetője.

A jéggel nem számolt

Egy ohiói kettős gyilkosság elkövetője is Helyszinelők-rajongó. A nyomozók szerint elképesztő erőfeszítéseket tett, hogy a sorozatban látottakhoz hasonlóan eltüntesse a nyomokat. A vért hipóval mosta fel, autója belsejét pokrócokkal borította, nehogy nyomot hagyjon a később elégetett ruháján maradt vér. A gyilkos fegyvert is megpróbálta eltüntetni. Pechére a kinézett tó be volt fagyva, így a feszítővas a jégen koppant.

Az ohiói vádlott, Jermaine "Mániákus" McKinney egy anyát és a lányát ölte meg.

Az ohiói Trumbull megyei ügyész szerint amúgy is emelkedőben van azoknak a gyilkosságoknak a száma, amikor a tettes elégeti ruháit és megsemmisíti a bizonyítékokat.

Hülye gyilkosok

A rendőrök szerint a sorozat főleg az előre eltervezett gyilkosságok elkövetőinek kedvez, jellemzően a műveltebb néprétegekből kikerülő gyilkosok hasznosítják az onnan szerzett tudást. A hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosságoknál a tettesnek általában nem jutnak eszébe a sorozatból elleshető trükkök.

"A gyilkosok többsége nem egy nagy észlény, nem tesz előkészületeket. Így a Helyszínelők összességében nem ront a helyzeten" - vélekedett Lary Pozner, a Védőügyvédek Nemzeti Szövetségének elnöke. Ezt Tammy Klein is elismerte. Bár szerinte az elkövetők egyre ügyesebbek, a gyilkosságok nagy részét "bandatagok követik el, és a bandatagok nagy része elég hülye", írja az NBC.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!