Jusztina
11 °C
22 °C

Külföldieket vertek át a magyar internetes csalók

2006.12.20. 06:33
Több mint hatvanmillió forintot csaltak ki javarészt külföldi ügyfelekből magyar internetes csalók. Aukciós oldalakon kínáltak eladásra autókat, majd megléptek a pénzzel.

Magyar csalók vertek át külföldi autóvásárlókat az interneten. A Nemzeti Nyomozóiroda adatai szerint magyar számlákra folyt be pénz több tucat becsapott külföldi ügyféltől.

A hatóságok csalás és más bűncselekmények miatt négy magyar államplgár és ismeretlen társuk ellen indítottak nyomozást. A gyanúsítottak egy internetes árverési oldalon ajánlottak autókat megvételre. A csalással amerikai, brit, görög és cseh állampolgárokat csaptak be.

Az elkövetők emailben kérték az érdeklődőket, hogy ne szabványosított módon fizessenek, hanem a pénzt az általuk meghatározott bankszámlákra fizessék ki. A beérkező pénzeket aztán készpénzben vették fel.

A rendőrség adatai szerint harmincöt személytől összesen 9000 eurót (2,3 millió forintot), 119 317 angol fontot (45,15 millió forintot), 87 082 amerikai dollárt (16,7 millió forintot) és 1 232 513 forintot, összesen tehát 65,3 millió forintot csaltak ki ilyen módszerrel.

A nyomozók a külföldi sértetteket próbálják azonosítani, a nyomozás az Interpol bevonásával zajlik. Keresik a vélhetőn külföldi ötletgazdát is.