Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Tíz centis cunami nagy földrengés után

2005.08.16. 07:11
Egy gyenge cunami érte el Japán északi részét, ahol korábban 6,8-as, később 7,2-es erősségűre módosított földrengést regisztráltak. A hatóságok már előre riadót fújtak az északi Mijagi kormányzóságban. Az első jelentések mintegy nyolcvan sebesültről adtak hírt.
Ötvenkét ember sérült meg kedden a Japán északi részét megrázó nagy erejű földrengésben, közölte az NHK japán közszolgálati televízió.

A japán meteorológiai szolgálat előbb 6,8-es erősségű földrengésről számolt be, később a földmozgás erősségét a Richter-skála szerinti 7,2-esre módosította. A helyi idő szerint 11 óra 46 perckor bekövetkezett földrengés epicentruma a Csendes-óceánban volt, Mijagi kormányzóságtól 80 kilométernyire, 42 kilométer mélyen a tengerfenék alatt.

Beomlott az uszoda teteje

A Tokiótól 300 kilométerre északra fekvő Szendaiban, Mijagi közigazgatási székhelyén egy sportcentrum fedett uszodájának födémszerkezete leomlott. A létesítmény tele volt emberekkel, az első jelentések mintegy nyolcvan sebesültről adtak hírt. Később a hatóságok azt közölték, hogy tizenheten - más források szerint azonban huszonketten - sebesültek meg a tetőomlásban, s csak egyikük állapota súlyos.

A mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy a földmozgás következtében csak kisebb incidenseket jeleztek; többen a felvonókban vagy a deformálódott ajtók miatt házaikban rekedtek.

Leállt a vasút és a reptér

A földrengés miatt leállt a Tokió és Szendai között közlekedő gyorsvasút, átmenetileg felfüggesztette a járatok fogadását és indítását a Haneda repülőtér is. Körülbelül 17 ezer háztartás maradt áram nélkül, a szolgáltatást viszont hamar sikerült helyreállítani.

A japán hatóságok visszavonták a korábban elrendelt szökőárriadót. Néhány perccel az erőteljes földmozgás után csak gyenge szökőárhullám érte el Japán északi partjait. A mindössze 10 centiméter magas cunamihullám a Tokiótól 300 kilométerre északra lévő Ajukava egykori bálnavadász-kikötőjénél érte el a szárazföldet.

Erős utórengések

A hatóságok előzőleg felszólították a part mentén élőket, hogy ne közelítsék meg a tengert, mert a nap folyamán egy újabb nagy erejű szökőárhullámmal kell számolni. A földrengés után négy utórengést észleltek, de ezek száma azonban még növekedhet, egy-egy utórengés akár a Richter-skála szerinti 6-os erősséget is elérheti.

Az elmúlt hónapokban erőteljes szeizmikus tevékenységet tapasztaltak a távol-keleti országban. Július 24-én a Richter-skála szerinti 6-os erősségű fölrengés rázta meg Tokiót, többen könnyebben megsérültek és anyagi károk is keletkeztek.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!