Ágnes
-13 °C
0 °C

Anna Frank naplójához hasonló írást fedeztek fel

2004.10.21. 13:34
Egykori barátjának halála után került elő egy, koncentrációs táborban életét vesztett holland lány naplója. Az írást a történészek egyedi és ritka dokumentumnak tartják.
Hollandiában előkerült egy zsidó lány munkatáborban írott naplója. A tizennyolc éves Helga Deen három hónapot töltött 1943-ban egy táborban, naplóját pedig azért vezette, hogy holland barátja megérthesse, mit kellett átélnie. A napló beszámol a táborbeli élet kilátástalanságáról, és a halálba küldött gyerekek látványáról.

Ritka, fontos lelet

Helga Deen naplóját a lány barátjának, Kees van den Bergnek családja adományozta oda a tillburgi regionális irattárnak, Kees halála után. Gerrit Kobes, az irattár munkatársa szerint a napló - amiben egyébként rajzok is vannak a táborról - ritkaságnak számít.

Más, a második világháborút kutató történészek is igen ritka és fontos leletként értékelték a naplót, ami sokaknak Anna Frank naplóját juttatja eszébe, aki éveken át bujkált családjával a náci Németország által megszállt Amszterdamban egészen addig, amíg el nem árulták őket.

Intim napló a vughti táborból

"Talán kiábrándító lesz a naplóm, mert nincsenek benne tények" - írta Helga naplójában Keesnek. "De talán örülni fogsz, hogy rólam olvashatsz: a konfliktusaimról, kétségeimről, magányosságomról, félénkségemről, ürességemről."

"Hontalanok, otthontalanok vagyunk, és hozzá kell szoktatnunk magunkat az életnek ehhez az új módjához. Amit itt éltünk át az elmúlt hónapokban, az leírhatatlan, annak, aki nem volt ott, elképzelhetetlen" - írja Helga.

A munka nem tesz szabaddá

Helga abban reménykedett, hogy a kemény munka megmentheti a deportálástól, de 1943 júliusának elején megtudta, hogy családjával rajta lesz a következő vonaton. "Pakolunk; ma reggel meghalt egy gyerek, ami teljesen tönkre tett. Egy újabb szállítmány, és mi is megyünk" - ez volt Helga utolsó bejegyzése.

Családjával együtt a németek által megszállt Lengyelországba deportálták a sobibori koncentrációs táborba, ahol a feljegyzések szerint röviddel megérkezésük után, július 16-án vesztették életüket.

Nem tudni, hogy a napló hogyan jutott el Keeshez, fia csak annyit tudott mondani, hogy apja egészen haláláig vallásos ereklyeként őrizte azt egy hajtinccsel együtt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.