Ágnes
-13 °C
0 °C

Korai dinnyedömping

2000.07.19. 14:48
Zöldséges standok és út menti árusok bizonyítják, időnek előtte megkezdődött a dinnyeszezon. Az aszályos idő miatt mondhatni dinnyedömping alakult ki, ami kedvez a fogyasztóknak, akik a korai kezdés ellenére is szokásosan augusztus második feléig élvezhetik a lédús csemege zamatát A termelők persze panaszkodnak.
A dinnye előnye nem csupán a kedvező ár
Az idei időjárás nem kedvezett a dinnyepiacnak, már ami a termelői oldalt illeti: ők az alacsony felvásárlói árak miatt igencsak nehéz helyzetbe kerültek. A mediterrán tájak dinnyéi összetalálkoztak az aszály miatt túl korán megérett hazaival. Jelentős a fölösleg, a külföldi, (lengyel és német) felvásárlók sem kértek idén a dinnyénkből. Sajnos rengeteg gyümölcs marad a földeken, ellenben lesz mit enni a madaraknak. Az alacsony ár ,,csak" a fogyasztóknak kedvez, akik nagyjából kilónként 48 forintért juthatnak a lédús csemegéhez. Ez az ár valószínűleg nem is változik sokat, a szezon végéig nagyjából ennyiért dinnyézhetünk. A legfinomabb, ,,extra-egyes" sárgadinnye kilónként most 200 forintért kapható, de még hátravan egy nagy érési hullám, ami visszaszoríthatja az árakat.

A tapasztalat dinnyevásárlók különböző módszereket ismernek a minőség megállapítására - mondta el az Indexnek Nagy Zoltán, aki éveken át maga is árulta a kedvelt csemegét. A sötétzöld héjú, hagyományos gömb alakú ,,csányi" dinnyét kopogtatásos módszerrel vizsgáljuk. Ki senki nem jön, ellenben ha a kongó hangot hallunk, egész biztos, hogy érett, zamatos csemege kerülhet az asztalra. A piaci kóstolás során (lékelés, szeletkézés) ne feledjük, hogy csak a behűtött gyümölcs adja ki igazi, harmonikus ízét. Ha nem fér be a frigóba, tegyük egy kád hideg vízbe.

Minősítési ABC

A csíkos, ovális dinnye vizsgálatára más technikát alkalmazunk
A csíkos, ovális dinnye vizsgálatára más technikát alkalmazunk: két kézbe fogva fülünk mellé tesszük, - a módszer hátránya, hogy a dühödt zöldséges esetleg előugorhat, elragadva tőlünk a vizsgálat tárgyát - két oldalról megnyomjuk: a halkan ,,hersenő" dinnyét bátran haza lehet vinni. A sárgadinnye kalóriadúsabb csemege (nagyjából dupla annyira ,,hizlal", mint a görög). A hozzáértők szerint a legjobb minőségű az úgynevezett ,,fiata", ennek héja kívülről barázdált.

A laposabb, sima héjú, zöld bélű dinnye állítólag meg sem közelíti az ,,igazi" sárgadinnye zamatát. Mindenesetre azért akad, aki a zöld belűre esküszik. Minőségét szagolgatással állapítjuk meg. A dinnye szár felőli csúcsánál érezhető a legjobban az illat: ha édes, aromás, egész biztosan jót választottunk.

Hosszabb szezon

Bár korábban kezdődött, idén is augusztus második felében és véget a hagyományos csányi dinnye szezonja, amikor már ,,belepisil a Lőrinc"- tartja a népi mondás. Ilyenkor a dinnye kásássá, ikrássá válik. Nem így a csíkos-ovális rokon, melyet még augusztusban -szeptemberben is bátran megvásárolhatunk.

A dinnye előnye nem csak kedvező ára. Túl zamatán, fogyasztása táplálkozástani szempontokból is ajánlott. Semleges-lúgos kémhatásának, bőséges lé és rosttartalmának köszönhetően kitűnően tisztítja a szervezetet. Cukortartalma miatt nagyszerű energiaforrás, ugyanakkor emésztése sem von el túl sok energiát. Úgyhogy fogyókúrázók is bátran választhatják, akár fő táplálékul.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.