Gyöngyi
2 °C
13 °C

Gigaszauruszt találtak

2000.03.02. 19:19
Argentínában olyan dinoszauruszfaj maradványaira leltek, amelyek feltehetően a történelem legnagyobb ragadozójától származnak. Kutatók szerint a leletekben az a legérdekesebb, hogy ugyanazon a helyen több állat csontjaira leltek, tehát a ragadozók az eddigi hiedelemmel ellentétben csoportokban éltek.

A Földön valaha élt legnagyobb húsevő dinoszaurusz
Argentin és észak-amerikai paleontológusok az Andok keleti lejtőin hat egyed csontjait találták meg. A fosszíliákból arra következtettek, hogy a Földön valaha élt legnagyobb húsevő dinoszaurusz maradványait fedezték fel.

Dr. Philip Currie, az albertai Royal Tyrrell Museum kutatója szerint új fajról van szó. Legközelebbi rokona a Gigantoszaurusz lehet, nagyjából olyan közel állhattak egymáshoz, mint ma a kutya és a róka. "Távolabbi rokona a Tirannoszaurusz Rex, a kapcsolat a mai kutya-macska távolsággal érzékeltethető" - mondta dr. Currie.

A most meglelt egyedek nagyjából százmillió évvel ezelőtt élhettek, és lábuk rövidebb de súlyuk nagyobb lehetett, mint a T-Rexé. Koponyájuk keskeny és hosszú volt, éles fogaikkal sebészi pontossággal boncolhatták fel áldozataikat.

A legnagyobb dínó

Januárban egy argentin falu mellett, a La Buitrera kanyonban bukkantak az eddigi legnagyobb dinoszaurusz maradványaira. A paleontológusok szerint a növényevő állat 51 méter hosszú lehetett, 8 méterrel "megelőzve" az eddigi csúcstartót a 100 tonnás "Argentinosaurus Huinculensis"-t. Az új faj valószínűleg a szauropododitákhoz tartozik, tehát hosszú farka és nyaka, illetve kis feje volt. Egyedei nagyjából 105 millió évvel ezelőtt élhettek. A fajnak még nincs neve és pontos rendszertani besorolása sem készült még el.

A kutatók szerint ez a dinoszaurusz 13.7 méter hosszú lehetett, tehát nagyobb, mint az eddigi rekorder Gigantoszaurusz a maga 12 és fél méterével. A közismertebb T-Rex 12.2 méteres volt. Dr. Thomas Holtz, a marylandi egyetem paleontológusa szerint ennél sokkal nagyobb húsevő gyakorlatilag nem létezhetett: "Ez az a méret, amivel egy állat még ragadozó, tehát eredményes vadász lehet. Ennél nagyobb jószág egyszerűen alkalmatlan a vadászatra" - mondta dr. Holtz.

A kutatókat a méretnél is jobban meglepte, hogy a hat csontvázat egymás közelében találták. Ezek szerint téves az az eddigi nézet, miszerint az ilyen óriási ragadozók magányosan kóboroltak - a csoportos vadászat még félelmetesebbé és sebezhetetlenebbé tette őket.

"Az új faj a méret miatt került a címlapokra, pedig az, hogy csoportokban éltek, sokkal érdekesebb" - állítja Jack Horner, a Montana State University paleontológusa.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.