Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

DNS-vizsgálat tisztázhatja a kivégzett férfit

2006.01.09. 19:42
Tizennégy évvel kivégzése után bebizonyosodhat Roger Keith Coleman ártatlansága. A férfit nemi erőszakkal vádolták, de ő végig tagadta bűnösségét. Most megvizsgálják DNS-mintáját. A módszer már egy húsz, illetve egy tizenegy éve bebörtönzött rab szabadulását hozta.

DNS-vizsgálatot végeznek el Virginiában az állam kormányzójának utasítására egy gyilkosság és nemi erőszak vádjával 1992-ben kivégzett férfi bűnösségének a tisztázása érdekében. Roger Keith Coleman végig tagadta, hogy 1982-ben megerőszakolta és meggyilkolta volna 19 éves sógornőjét.

Reménykednek a halálbüntetés ellenzői

Kivégzése előtt is ártatlannak mondta magát. Perét annak idején nagy figyelem övezte külföldön is, és még II. János Pál pápa is megpróbálta megmenteni a vádlottat a villamosszéktől.

A halálbüntetés ellenzői a sajtóbeszámolók szerint remélik, hogy a vizsgálat eredménye ügyüket szolgálja majd, sőt fordulópontot jelenthet a legsúlyosabb büntetési nem betiltásáért folytatott küzdelmükben.

A DNS-vizsgálatot Virginia demokrata párti kormányzója, a 2008-as elnökválasztás egyik lehetséges jelöltjeként emlegetett Mark Warner rendelte el. A Free-Lance Star virginiai lap szerint a kormányzót 2002 óta foglalkoztatja az ügy, amikor a virginiai legfelsőbb bíróság elutasította a DNS-vizsgálat elrendelését.

Két ártatlanul elítélt már szabadulhatott

A lap szerint a mintát egy bizalmatlan orvosszakértő őrzi Kaliforniában és nem volt hajlandó kiadni Virginiának, de a kormányzó közbenjárására elfogadta, hogy a vizsgálatot a semleges kanadai Toronto egyik laboratóriumában végezzék el. Az illető tudós 16 évvel ezelőtt elvégzett egy vizsgálatot, amely azonban az akkori módszerekkel nem állapította meg egyértelműen a vádlott bűnösségét.

Mark Warner egy éve DNS-vizsgálatokat rendelt minden olyan vitatott esetben, amelyben használható biológiai minta maradt fenn Virginiában. E mintákat a vércsoport megállapítására vették a DNS-eljárás használata előtti időben. A DNS-teszteknek köszönhetően nem régen két elítélt is kiszabadult, akik közül az egyik 20, a másik pedig 11 évet töltött rács mögött nemi erőszakért.

A vizsgálatokkal ismét fellángolt a vita a biológiai bizonyítékok ellenőrzésének szükségességéről, különösen a halálra ítéltek esetében. A kivégzett Roger Keith Coleman ügyében elrendelt DNS-vizsgálat a kormányzó legújabb intézkedése volt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!